Kunstdocenten dupe van bezuinigingen op amateurkunstvoorzieningen

Bezuinigingen duperen kunstdocenten aldus LKCA CREDITS LOGO: LKCA

Docenten en artistiek begeleiders in de buitenschoolse kunsteducatie en amateurkunst verdienen gemiddeld nog geen 1700 euro bruto per maand. Daarvan is de helft afkomstig uit lesgeven en amper een tiende uit werk als artistiek begeleider. Een kwart van hun inkomsten halen zij uit werk buiten de kunsten, uit een uitkering of studiebeurs en uit overige bronnen. Dit blijkt uit onderzoek van het LKCA.

Het onderzoek is gepubliceerd in het recent verschenen boek Zicht op actieve cultuurparticipatie 2014. Dit is een gezamenlijke uitgave van het LKCA en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Gemeenten hebben de afgelopen jaren zwaar bezuinigd op de kunstencentra en de muziekscholen. Om toch te toch blijven voortbestaan, zoeken zij winstgevende activiteiten en ontslaan zij personeel. Vervolgens werken zij in een nieuwe rechtsvorm verder met dezelfde docenten, of een deel daarvan, die dan als zzp’ers of in coöperaties van zelfstandigen werkzaam zijn.

In het onderzoek is niet alleen gekeken naar de bezuinigingen en de gevolgen hiervan voor het personeel in de culturele onderwijssector. Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • * Per dag worden er 55 miljoen foto’s en filmpjes geüpload via het populaire platform Instagram. Vraagt online kunst om andere beoordelingscriteria dan offline kunst?

* Het percentage amateurkunstbeoefenaars lijkt de laatste tien jaar te dalen. Worden andere vormen van vrijetijdsbesteding populairder?

  • * Hoe komt de participatiesamenleving tot uiting in gemeentelijk cultuurbeleid?
  • Het boek ‘Zicht op actieve cultuurparticipatie 2014′ wordt om de twee jaar uitgegeven en schetst een beeld van vraagstukken en trends in de buitenschoolse cultuureducatie en amateurkunst. De volgende editie verschijnt dan ook in het najaar van 2016. Het komt in de plaats van het Jaarboek actieve cultuurparticipatie, dat vier edities beleefde.
  • Zicht op actieve cultuurparticipatie 2014 kan worden besteld via www.lkca.nl voor 15 euro.

Lees ook:‘Amateurkunst levert een bijdrage aan de samenleving’
Lees ook:Belangstelling voor musea groeit
Lees ook:Top 10 kunstverzamelaars volgens ARTnews
Lees ook:Juni: de maand voor de amateurkunstenaar
Lees ook:Week van de Amateurkunst 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>