Koken à la Dali voor kunstzinnige moeders

Een kookboek in de stijl van Dalí CREDITS: Museumshop Den Haag

Moederdag komt er aan en dan is het altijd zoeken naar een geschikt cadeau. Bij Museumshop Den Haag hebben ze vooruit gedacht, want zij hebben hèt cadeau voor de kunstzinnige moeder! Het kookboek van Salvador Dalí Les Diners des Gala is opnieuw uitgebracht door Taschen, waardoor je zelf diverse heerlijke gerechten kunt klaarmaken op zijn Dalí’s. 

Wat menigeen wellicht niet weet is dat Salvador Dalí niet altijd de ambitie had om een topkunstenaar te worden. Eigenzinnig als hij was, wilde hij namelijk liever chef-kok worden. Als kleine jongen stond zijn leven in het teken van die jongensdroom, maar het liep anders. Toch bracht hij zijn droom weer tot leven via het kookboek Les Diners de Gala dat in 1973 voor het eerst verscheen. Het kookboek werd destijds eenmalig gedrukt, dus wie een origineel exemplaar heeft, kan zich nog net niet rijk rekenen. Maar een origineel kookboek levert wel al gauw een paar honderd euro op. Les Diners de Gala in de editie van Taschen maakt het kookboek echter voor iedereen bereikbaar.

Het leuke aan het kookboek is dat culinaire hoogstandjes worden gecombineerd met kunstzinnige hoogstandjes van de hand van Dalí zelf. In totaal staan er 136 recepten in het boek, die met illustraties van de kunstenaar worden opgesierd. Verwacht geen alledaagse kost in dit kookboek. Met een kunstenaar annex chef-kok met surrealistische inslag kun je niet anders verwachten dan bijzondere gerechten. En bijzondere gerechten zijn het inderdaad. Wat te denken van gerecht nummer 3: Tropical Chicken? In plaats van een gewone kip is dit een kip met een tropische bite, met cream cheese, nootjes, cayennepeper en amandelen, oftewel een dish om je vingers bij af te likken! Of ga voor gerecht 11, kwarteleitjes met kaviaar. Het is geen combinatie die je zomaar zou serveren, maar voor Dalí was het een gerecht dat er gewoon bij hoorde.

Kunst.blog.nl, zou kunst.blog.nl niet zijn als er niet ook gekeken is naar de inhoud op kunstniveau in het boek. Ook hier geen teleurstelling te bespeuren. Zelfs wie niet bedreven is in het koken kan genieten van dit boek, want het is eigenlijk ook gewoon een groot kijkboek. Dalí staat zelf regelmatig in het boek, geportretteerd als de man die hij was op diverse foto’s, maar zijn werk komt veelvuldig in het boek terug. Kijk naar de tekeningen, ontdek zijn surrealistische hand, onderzoek zijn werk en bekijk het tot in de puntjes: het boek levert zoveel meer op dan alleen 136 recepten. Het is gewoon met recht een boek voor kunstzinnige kookliefhebbers. En daarmee een uitstekend geschenk voor Moederdag!

Les Diners de Gala is verkrijgbaar bij Museumshop Den Haag voor 49,95 euro.

Liever een ander cadeautje dat past binnen een ander budget? Museumshop Den Haag heeft voor ieder budget wat wils voor Moederdag. Voor de moeders die zelf iets bijzonders aan de muur willen hebben is er een op Het Meisje met de Parel geïnspireerd werk beschikbaar voor 995 euro. Dit is één van de duurste cadeaus in de Museumshop. Het duurste kost 25.000 euro, een Van Gogh-portret van George Monfils. Voor velen zullen deze cadeaus iets te veel van het goede zijn voor Moederdag, maar gelukkig zijn er ook meer betaalbare cadeaus, zoals diverse verjaardagskalenders van Nederlandse musea voor 8,90 euro, keukengoed als theedoeken en handdoeken van Puik Art of een geheugenspel voor de Vermeer-liefhebbers. Ook leuk zijn de Rijkswachters van het Rijksmuseum, de schatbewaarders van het Amsterdamse museum.  Het werk van Georges Monfils is bovendien ook in betaalbare varianten beschikbaar, zoals deze. Je hebt nog een paar dagen de tijd om de Museumshop te bekijken en voor Moederdag je bestelling te doen, zodat je het tijdig kunt overhandigen aan de allerliefste mama’s.

Lees ook:Kunstzinnige cadeaus voor Pasen en Moederdag
Lees ook:Koken met kunst: Rijksmuseum lanceert eigen kookboek
Lees ook:Moederdag in het museum
Lees ook:Het kunstzinnige verlanglijstje voor Sint en Piet
Lees ook:5 Valentijnscadeau tips voor kunstliefhebbers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>