Kerst met uitgeverij Waanders & De Kunst

Vorige week gaven wij al een boekentip van uitgeverij Lannoo, maar ook bij uitgeverij Waanders & De Kunst zijn veel mooie boeken te vinden die niet misstaan als cadeautje onder de kerstboom. Daarom geeft hierbij Kunst.blog.nl een top-3 voor kunstliefhebbers….

Eindelijk! De Lairesse CREDITS: Waanders & de Kunst

1. Eindelijk! De Lairesse

Het boek ‘Eindelijk! De Lairesse’ vertelt het verhaal van kunstenaar Gerard de Lairesse (1640-1711). Deze kunstenaar was actief in de Gouden Eeuw en gespecialiseerd in het weergeven van klassieke schoonheid. Maar aan zijn schitterende carrière kwam een abrupt einde toen hij 1690 opeens blind werd. Van de een op de andere dag kon hij niet meer schilderen. In plaats van te schilderen besloot hij zich te richten op het propageren van classicistische kunsttheorie. Tot ver in de 18e eeuw bleef de naam van De Lairesse doorklinken, maar in de 19e eeuw vonden nationalistische kunstcritici zijn werk opeens niet ‘Hollandsch’ genoeg meer. De Lairesse werd verguisd en vergeten, na eens te zijn bejubeld. Met het boek en de tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe krijgt De Lairesse eerherstel. Het boek biedt een indrukwekkende inkijk in het leven van deze kunstenaar en toont bovendien de werken die hij eens maakte. Ook al werd hij op een gegeven moment verguisd qua schildertechniek, feit blijft dat hij tot de belangrijkste kunstenaars naast Rembrandt behoorde in de Gouden Eeuw. Hij had dan ook een hele behoorlijke productie van diverse werken, zeker in de wetenschap dat hij zijn carrière als kunstenaar niet heeft kunnen voltooien als gevolg van zijn plotselinge verlies van gezichtsvermogen. Het boek toont de werken die De Lairesse maakte en waar hij beroemd mee werd: prachtige klassieke taferelen, tekeningen en schilderijen, maar ook het verhaal van De Lairesse: zijn levensverhaal, zijn achtergrond, zijn denkbeelden. Kortom: een compleet verhaal over Gerard de Lairesse. Voor de liefhebbers van kunst uit de Gouden Eeuw is dit een boek om niet te missen in de boekenkast!

De tentoonstelling Eindelijk! De Lairesse, waar dit boek op gebaseerd is, is tot en met 22 januari 2017 te zien in Rijksmuseum Twenthe.

Eindelijk! De Lairesse is te koop voor 27,50 euro. ISBN 9789462620964

Het Nederlandse KunstDAGboek CREDITS: Waanders & De Kunst

2. Het Nederlandse KunstDAGboek

Altijd al een dagboek willen hebben waarin je elke dag ondergedompeld kunt worden in kunst? Vraag dan om dit Nederlandse KunstDAGboek. Het leuke aan dit dagboek is dat het tijdloos is. Ieder jaar kun je een dagboek volpennen, vanaf 1 januari tot en met 31 december. Het maakt niet uit welk jaar het is, aangezien er geen jaar bij staat. Wel is er iedere dag een ander kunstwerk, een andere kunstenaar of een andere kunststijl die aan bod komt. Terwijl je je eigen zielenroerselen aan het papier toevertrouwt, kun je gelijk iets leren over de Nederlandse kunstgeschiedenis. Iedere dag leer je dus iets bij, zeker omdat niet alleen het werk staat afgebeeld, maar ook de details van het werk  aan bod komen, net als een kleine achtergrond over de betrokken kunstenaar. Dit eeuwigdurende KunstDAGboek is dan ook heerlijk om in huis te hebben. Het biedt de mogelijkheid om een prachtig naslagwerk uit je eigen leven te combineren met een naslagwerk over de Nederlandse kunst. Het KunstDAGboek is daarmee het antwoord op de vraag: “Hoe kunstzinnig is mijn leven?”

Het Nederlandse KunstDAGboek is te koop voor 25 euro. ISBN: 9789462630093

De Wondere Wereld van Hans van Bentem CREDITS: Waanders & De Kunst

3. De Wondere Wereld van Hans van Bentem & Optisch Glas uit Tsjechië en Slowakije

We drinken er uit, kijken er door heen als we binnen zitten, rangschikken er bloemen in of zetten er koffie in: glas is in alle soorten en maten aanwezig in ons leven. Maar er is ook nog een andere vorm van glas: optisch glas. Glas dat niet zomaar glas is, maar een kunstvorm op zich. Met name in het tegenwoordige Tsjechië en Slowakije heeft zich in de afgelopen jaren een geheel eigen richting ontwikkeld binnen de internationale glaskunst. Deze vorm, optisch glas, maakt optimaal gebruik van licht. Het spelen van licht met glas is niet iets dat voorbehouden is aan kunstenaars in deze landen. Ook de kunstenaar Hans van Bentem maakt graag gebruik van dit lichtspel. In dit boek wordt de dialoog aangegaan tussen Van Bentem en enkele toonaangevende kunstenaars op dit vlak uit Tsjechië en Slowakije. Het resultaat: prachtige glasinstallaties die tot de verbeelding spreken, je aan het twijfelen brengen of dat wat je ziet met glas eigenlijk wel mogelijk is… Want het glas dat hier getoond wordt, in zowel boek als in het Nationaal Glasmuseum Leerdam, is niet zomaar glas: het is glaskunst in optima forma!

De installaties zijn ook te zien in het Nationaal Glasmuseum Leerdam tot en met 12 maart 2017.

De Wondere Wereld van Hans van Bentem & Optisch Glas uit Tsjechië en Slowakije kost 17,50. ISBN 9789462630215

Lees ook:Maak kennis met Frans Hals, het fenomeen
Lees ook:Fotograaf portretteert vijftig kunstenaars
Lees ook:Gedicht ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ krijgt een beeld
Lees ook:All of us, de mens door de ogen van Hans Hoekstra
Lees ook:Glazen Engel landt in Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>