Koken met kunst: Rijksmuseum lanceert eigen kookboek

Het Rijksmuseum Kookboek CREDITS: Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft een eigen kookboek uitgebracht waarbij 50 typisch Nederlandse ingrediënten, van aardappel tot zeewier, de basis vormen voor 130 gerechten. Naast verhalen en traditionele recepten laten 50 topchefs en meesterpatissiers uit het hele land zich inspireren tot een eigen recept. 900 afbeeldingen uit de collectie van het Rijksmuseum zorgen daarbij voor een kleurrijke culinair-historische context.

Het kookboek is op initiatief van Wim Pijbes samengesteld door Jonah Freud, culinair journaliste en eigenaar van De Kookboekenhandel in Amsterdam. De naam van het kookboek luidt het Rijksmuseum kookboek. Bij 50 ingrediënten die de Nederlandse keuken definiëren verzamelde zij een origineel én een modern gerecht. Zij nodigde 50 Nederlandse koks en patissiers uit een eigen recept te vervaardigen, geïnspireerd op een van de ingrediënten. Onder hen bevinden zich bekenden als Robert Kranenborg en Jonnie Boer, maar ook jonge aanstormende chefs als Jim de Jong en Benny Blisto. RIJKS® chef Joris Bijdendijk koos voor een visrecept op basis van harder.

Het kookboek is ontworpen door Irma Boon. Zij liet het op een door haar samengesteld papiersoort drukken dat doet denken aan bakpapier. Voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum die getuigen van Nederlands rijke culinaire historie en de vooraanstaande rol van eten en drinken in de kunst, vormen de basis voor de ruim 900 afbeeldingen. Van fruit, zuivel en vis op stillevens tot bestek, serviesstukken en keukens uit de beroemde poppenhuizen; zo trekt de canon van de Nederlandse keuken voorbij en laat zowel de culinaire als ook de kunstliefhebber op een verrassende manier kijken naar gerechten die hij al jaren kent.

Het boek is te koop voor 45 euro en vooralsnog alleen in een Nederlandstalige uitgave met ISBN: 97890825543704. In september verschijnt de Engelstalige uitgave van het kookboek.

BRON: Persbericht Rijksmuseum

Lees ook:Aziatische topchef André Chiang te gast in RIJKS®
Lees ook:Koken à la Dali voor kunstzinnige moeders
Lees ook:Het Rijksmuseum op je bord in RIJKS®
Lees ook:Top 10 best bezochte musea van Nederland
Lees ook:Met Maarten van Rossem de geschiedenis in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>