J.C. Ebbinge Wubben: de vergeten museumdirecteur van Boijmans van Beuningen

 


04 J.C. Ebbinge Wubben bekijkt het kleine ronde portret dat Hans Holbein in 1532 maakte van Erasmus, door het Kunstmuseum Basel in bruikleen gegeven voor de tentoonstelling Erasmus en zijn tijd, 1969,
CREDITS Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

J. C. Ebbinge Wubben (1915-2014) is misschien wel de minst bekende museumdirecteur van Nederland, maar hij was in de dertig jaar dat hij Museum Boijmans Van Beuningen leidde van onschatbare waarde. Kunsthistoricus Patricia van Ulzen legt in een nieuwe uitgave van Boijmans Studies zijn betekenis én zijn persoonlijke leven onder de loep. Deze uitgave verschijnt 18 juni aanstaande. 

J.C. Ebbinge Wubben –Coert voor vrienden –werd in mei 1945 waarnemend directeur van Museum Boymans, zoals het museum toen nog heette. Het was de bedoeling dat hij die functie tijdelijk zou bekleden, maar het liep anders. Pas op 31 maart 1978 legde hij de directeurstaak neer. Ebbinge Wubben had vanaf het begin torenhoge ambities. Zijn streven was om Rotterdam nationaal en internationaal cultureel op de kaart te zetten, met snel wisselende toptentoonstellingen en een vaste collectie van een hoog niveau. Daarnaast breidde hij de tentoonstellingsruimte uit met de Bodon-vleugel. De museumdirecteur werkte daarbij zo nauw samen met architect Alexander Bodon dat het was ‘alsof ze samen het potlood vasthielden’.

Kunsthistoricus Patricia van Ulzen legt het beleid van Ebbinge Wubben onder de loep in deze nieuwe uitgave van Boijmans Studies. Wie was deze bescheiden man, die zo wars was van eerbetonen dat hij zelfs bij zijn afscheid in 1978 liever de gemiste kansen memoreerde dan de hoogtepunten? Een van zijn belangrijke wapenfeiten was de stille diplomatie die voorafging aan de schenking waaraan het museum zijn huidige naam te danken heeft: het verwerven van de privéverzameling van ondernemer Daniël George van Beuningen. Minder bekend was dat Ebbinge Wubben na het vroegtijdig overlijden van zijn vrouw in 1966 troost zocht bij haar kerk, de Christengemeenschap. De belangrijke rol van het geloof in zijn leven én werk werd voor veel kennissen en relaties uit de kunstwereld pas duidelijk tijdens zijn uitvaartdienst in 2014 in de kerk van De Christengemeenschap aan de Lumeystraat in Rotterdam.

‘J.C. Wubben Museumdirecteur met een missie, 1945-1978′ verschijnt op 18 juni en is uitgave nummer 12 in de Boijmans Studies, een reeks publicaties die de collectie en kunsthistorisch onderzoek op een toegankelijke manier ontsluiten. Eerder verschenen in deze serie boeken over meestervervalser Han van Meegeren en over de zaak Toorop. Alle uitgaven zijn verkrijgbaar in de museumshop, of via webshop.boijmans.nl.

BRON: Persbericht Museum Boijmans van Beuningen

Lees ook:Oud-directeur Museum Boijmans Van Beuningen overleden
Lees ook:UPDATE: TV-tip: Conducting Boijmans bij het Uur van de Wolf
Lees ook:TV-tip: Conducting Boijmans bij het Uur van de Wolf
Lees ook:Museum Boijmans van Beuningen verwerft brieven James Lee Byars
Lees ook:Boijmans van Beuningen introduceert @Boymans

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>