Het museum, het is de ideale plek om kunst te kijken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Mag je geluid maken of moet je stil en serieus zijn? Onafhankelijk van elkaar maakte Suze Milius de voorstelling EXHIBIT en schreef Johan Idema het boek How to Visit an Art Museum. Beiden gaan in op hoe we ons gedragen in het museum als we kunst kijken.
De enige manier om een schilderij te begrijpen, is naar een museum te gaan en er een te bekijken. Dat beweerde de Franse schilder Renoir. Maar eenmaal binnen, blijkt dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Of je nu voor het eerst een museum bezoekt of een frequente bezoeker bent, How to Visit an Art Museum toont je de zin en onzin van de museumetiquette. Het typische museumgedrag – loop langzaam, maar blijf doorlopen – is zelden het meest lonend. How to Visit an Art Museum laat zien hoe je met een beetje lef en creativiteit veel meer uit je museumbezoek kunt halen. Het boek staat vol bruikbare tips en inspireren-de illustraties, maar kent ook een serieuze ondertoon. Zomaar ronddwalen door een kunstmuseum kan altijd. Maar werkelijk geraakt worden, dat is een kunst. Johan Idema is cultuuradviseur en een gepassioneerd pleitbezorger van vernieuwing in de kunstwereld. In 2014 ontving hij een oeuvreprijs als “radicale vernieuwer van Nederland.”
Suze Milius creëert in haar vaak woordeloze werk kleurrijke, beeldende werelden die vervreemdend, poëtisch en humoristisch zijn. De wereld als een plek waarin mensen zich per ongeluk of noodgedwongen moeten verhouden tot elkaar. In haar nieuwe productie EXHIBIT laat Suze de wereld van de hedendaagse beeldende kunst en die van het ‘mensenkijken’ samenkomen. Ze verenigt de regels van de white cube met die van de black box en zet hiermee de manier van ons kijken op zijn kop. EXHIBIT verandert het publiek langzaam van een aanschouwer van een kunstwerk tot een toeschouwer van een theatrale performance. Suze Milius studeerde regie aan de toneel-academie Maastricht. Daar ontwikkelde ze een visuele, fysieke theatertaal die altijd focust op het menselijke gedrag. In haar werk bouwt ze kleine kleurrijke universums, waarin ze het menselijk gedrag probeert te vangen op het meest intieme moment.
In maart, tijdens de tournee van EXHIBIT, gaan de auteur en theatermaker met elkaar in gesprek. Is de etiquette van het kunst-museum nog van deze tijd? Kan kunst kijken anders? De gesprekken vinden plaats, steeds voorafgaand aan de voorstelling, tijdens kunstbeurs TEFAF (Maastricht), Festival CEMENT (Den Bosch) en in Amsterdam. In elke stad neemt een museumdirecteur of kunstcriticus deel aan het gesprek. De aftrap is op zondag 15 maart, 16 uur, Tapijtkazerne, Maastricht (met Stijn Huijts, directeur Bonnefantenmuseum), gevolgd door zaterdag 21 maart, 16 uur, Verkadefabriek, Den Bosch (met René Pingen, directeur Stedelijk Museum DB) en tot slot donderdag 26 maart, 19 uur, de Brakke Grond (met: Merel Bem, kunstcriticus).
Het boek van Idema heeft het volgende ISBN 978-90-6369-355-8 en is binnenkort in een tweede druk verkrijgbaar voor 15 euro.
BRON: Persbericht Johan Idema
Lees ook:Dichten en muziek in het Stedelijk Museum Zwolle
Lees ook:De Grote Kunstshow komt terug
Lees ook:Nog één dag KunstTour Maastricht voor de boeg
Lees ook:Beating around the bush Episode #2 in Bonnefanten
Lees ook:Een Nederlandse kunstenaar in Noorwegen: Nathalie Duivenvoorden in Tromsø