Documentaire over Deense kunstenaar Per Kirkeby op IDFA

Still uit de documentaire CREDITS Anne Regitze Wivel

Op vrijdag 20 november beleeft de Deense documentaire MAN FALLING van regisseur Anne Regitze Wivel zijn internationale première op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Wivel volgt in haar film de Deense kunstenaar Per Kirkeby (77), die na een val van de trap zijn eigen schilderkunst niet meer herkent. Per, vooral bekend om zijn op de natuur geïnspireerde, levensgrote oliedoeken en ruimtelijke bakstenen sculpturen, wordt gedwongen terug te keren naar de basis van de schilderkunst en zichzelf opnieuw te definiëren.Nadat een van de belangrijkste en meest beroemde kunstenaars van Denemarken – Per Kirkeby – hersenletsel oploopt door een val van de trap, valt in een klap de basis van zijn leven weg. Per is niet langer in staat kleuren van elkaar te onderscheiden en hij herkent zich niet meer in de levensgrote doeken die hem tot sleutelfiguur in de Deense en internationale moderne kunstwereld hebben gemaakt. Gedreven door zijn artistieke en emotionele impulsen wordt Per gedwongen terug te keren naar de universele taal van de schilderkunst en zichzelf als kunstenaar opnieuw te definiëren.

Man Falling is het verhaal van Per Kirkeby’s universum, gekenmerkt door zowel diepe melancholie als verbazingwekkend schoonheid. Een verhaal over een persoonlijke strijd voor leven en werk. Werk van Per Kirkeby maakt in Nederland ondere andere deel uit van de collecties van het Stedelijk Museum, Museum Boijmans van Beuningen, het Kröller-Müller Museum en het Van Abbemuseum. Zijn bakstenen sculpturen zijn daarnaast te vinden in de openbare ruimte in Amsterdam en Groningen.

Vertoningsdata en -tijden van de documentaire zijn:
* vrijdag 20 november, 19.15 uur, Munt 10 (international première, incl. Q&A met Anne Wivel)
* zaterdag 21 november, 19.00 uur, EYE 2 (met uitgebreide Q&A met Anne Wivel, geluidsontwerper/componist Kristian Eidnes Andersen en geluidsontwerper Thomas Jæger i.h.k.v. het IDFA-programma Sounds Real)
* vrijdag 27 november, 17.45 uur, Tuschinski 6
* zaterdag 28 november, 10.00 uur, Tuschinski 6

Man Falling is onderdeel van het programma Sounds Real op het IDFA, dat zich richt op de rol van geluid en geluidsontwerpers in documentaires.  De 28e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats van 18 tot en met 29 november. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.idfa.nl.

BRON: Persbericht Noise Film PR

Lees ook:Documentaire graffiti-kunstenaar Banksy
Lees ook:Anne Frank in olieverf bij Madame Tussauds
Lees ook:Google Doodle: Anne Ancher
Lees ook:Kunstenaar Ger Lataster overleden
Lees ook:Koninklijke Prijs voor vier kunstenaars

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>