TV-tip: Conducting Boijmans bij het Uur van de Wolf

Conducting Boijmans, 13 augustus op NPO2 CREDITS: Conducting Boijmans

De documentaire Conducting Boijmans ging al in januari bij het IFFR in première en werd enthousiast ontvangen door pers en publiek. Deze documentaire van regisseur Sonia Herman Dolz wordt nu op donderdag 13 augustus uitgezonden op NPO2 bij Het Uur van de Wolf. 

Sjarel Ex is de dertiende directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. Dit museum werd in 1849 opgericht te Rotterdam. De collectie omvat kunstwerken van de vroege middeleeuwen tot en met hedendaagse kunst. Van de vele rollen die Sjarel Ex als museumdirecteur heeft laat Sonia Herman Dolz zien dat er één van groot belang is. Als ‘schakel’ tussen heden en verleden bewaart hij de stukken die door de eeuwen heen aan het museum gelegateerd, verkocht of in bruikleen zijn en verrijkt hij het museum door kunstwerken te verzamelen voor de volgende generaties. Ex bewijst dat een museumdirecteur behalve over kunsthistorische kennis, geestdrift en empathie ook over veel tact en diplomatieke gaven moet beschikken. Zo zien we hem onder meer onderhandelen over de aankoop van een opgedoken Van Eijck tekening, op bezoek bij een verzamelaar van Middeleeuwse Kunst die zijn collectie wil legateren, en in hip New York waar hij zich laat betoveren door een kersvers immens doek van Chris Martin en een schilderij van Magritte.

Hij voelt zich bij al die stijlen als een vis in het water en dat sluit goed aan bij de geroemde brede collectie van het museum. Sjarel Ex haalt een bepaalde ‘toon’ uit het museum die weer anders klinkt dan die van zijn voorgangers; hij ziet het museum dan ook als een groot instrument, waar hij tijdelijk op mag spelen. Door zijn persoonlijke wijze van kijken ‘hoort’ de kijker als het ware de harmonie die Ex uit het museum wil halen en zijn we van dichtbij getuige van zijn manier van ‘dirigeren’.

‘Conducting Boijmans’ is een meeslepende film die unieke momenten uit het werkleven van een charismatische museumdirecteur toont.

De uitzending op donderdag 13 augustus start om 22.40 uur.

Regisseur: Sonia Herman Dolz
Producent: Interakt Productions – René Mendel en Mira Mendel
Een coproductie met RTV Rijnmond
Conducting Boijmans werd mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

BRON: Museum Boijmans van Beuningen

Lees ook:UPDATE: TV-tip: Conducting Boijmans bij het Uur van de Wolf
Lees ook:Museumdirecteur twittert
Lees ook:Tondo Mondo van Olphaert den Otter vindt nieuwe stek in Boijmans van Beuningen
Lees ook:Boijmans van Beuningen combineert depot met nieuwe aanwinsten
Lees ook:J.C. Ebbinge Wubben: de vergeten museumdirecteur van Boijmans van Beuningen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>