De hommage van Arnoud Holleman

Hommage, Arnoud Holleman, 2015, Still, Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Haarlem

Sinds 2008 wordt in het Frans Hals Museum een levendige dialoog gevoerd tussen oude meesters en kunstenaars van nu. Tot en met 21 juni is het de beurt aan kunstenaar Arnoud Holleman. In de Schutterszaal realiseert hij een film waarin ‘het kijken’ centraal staat. De wereldberoemde schuttersstukken van Frans Hals vormen het decor voor een ensemble van 18 acteurs én een selectie van sculpturen van onder meer Mari Andriessen, Han Wezelaar en Charlotte van Pallandt.

Holleman refereert vaak aan bestaande beelden uit hoge en lage beeldcultuur, met een voorliefde voor vergeten of clandestiene beelden. Door ze van nieuwe betekenissen te voorzien stelt hij vragen over auteursrecht – van wie is een beeld eigenlijk? – en de status van het kunstbeeld – waar bevindt zich de scheidslijn tussen populaire beeldcultuur en kunst? Als liefhebbers van kunst denken we daar immers niet eens heel vaak over na, simpelweg, omdat het oog eerder valt op het beeld. Het verhaal achter het beeld blijft vaak verborgen, maar gelukkig zijn er dan kunstenaars als Holleman die ons dit durven te tonen en ons er over na durven te laten denken.

Hommage is dan ook een bijzonder werk met een lange voorgeschiedenis. In 1997 bewerkte Holleman de film Musée Hom (1994) van de Franse pornoregisseur J.D. Cadinot. Holleman ontdeed de film, die zich afspeelt in een fictief museum, van alle expliciete seksscènes. Deze bewerking werd succesvol vertoond in musea, maar Cadinot verzette zich tegen hergebruik van zijn materiaal. Hommage is Holleman’s antwoord op de ontstane impasse en heeft geresulteerd in een gelaagd spel van kijken en bekeken worden. Deze nieuwe film is in samenwerking met het Frans Hals Museum geproduceerd en aangekocht voor de verzameling. Het is het eerste hedendaagse site-specifieke werk dat in het Frans Hals Museum wordt gerealiseerd als onderdeel van een permanent gesprek tussen oude, moderne en actuele kunst.

Hoewel Hommage al te zien is in het Frans Hals Museum, zal tijdens de Haarlemse Lente officieel de opening verricht worden.

BRON: Persbericht Frans Hals Museum

Lees ook:Frans Hals te koop/ verkocht
Lees ook:Frans Hals in het Metropolitan Museum
Lees ook:Maak kennis met Frans Hals, het fenomeen
Lees ook:Gechilderde gevoelens in de Gouden Eeuw
Lees ook:Hollandse Michelangelo in het Frans Hals Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>