Juni: de maand voor de amateurkunstenaar

CREDITS LOGO: Iktoon

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst en in juni laten zij zich zien. Voor het eerst wordt Nederland een maand lang het podium van alle amateurkunstenaars in het kader van de ‘iktoon’-campagne. Van rapdichten, zingen in koren en vloggen tot stand-up comedy en beeldhouwen: het publiek kan in juni op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten kunst kijken en beleven.

Op zondag 29 mei vond op CHV Noordkade in Veghel de landelijke aftrap van de amateurkunstmaand plaats. Voor de landelijke aftrap werd de uitdaging aangegaan om tijdens de opening van de iktoon-maand het grootste trompetorkest van Brabant op te laten treden. Trompettisten van alle niveaus deden mee, onder leiding van trompettist David Rockefeller van New Cool Collective. Het blazersspektakel is een opmaat voor het grootste blaasorkest van Nederland wat tijdens Festival Bombarie op 25 juni gaat plaatsvinden onder leiding van de gelijknamige jazzband.

“Zes miljoen mensen zijn in hun vrije tijd op een of andere manier creatief bezig. De waardering voor amateurkunst blijft echter achter”, vertelt Oeds Westerhof, woordvoerder van iktoon. “Kunst is het cement van onze samenleving. Het is belangrijk dat gemeenten, provincies en de overheid een rol spelen om kunst in de vrije tijd voor iedereen mogelijk te maken.” Ruim veertig procent van de Nederlandse bevolking van zes jaar en ouder doet in de vrije tijd actief iets aan kunst. Directeur Ocker van Munster van initiatiefnemer LKCA: “Kunst is van iedereen en dichterbij dan je denkt. Toch is het niet altijd even zichtbaar. Samen met vijftien partners in de kunst- en cultuursector zetten we nu voor het eerst het plezier, belang, nut en effect van miljoenen amateurkunstenaars in de spotlights onder de noemer iktoon.”

Verspreid door heel Nederland, zijn er in de maand juni voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en open dagen bij culturele instellingen. Op www.iktoon.nl kan het publiek de activiteiten- en festivalagenda bekijken. Vanaf 23 juni tot en met 26 juni wordt de maand afgesloten met Festival Bombarie in jaarbeurs Utrecht, het eerste makersfestival van Nederland. Vier dagen lang tonen bezoekers hun kunst met optredens en tentoonstellingen en masterclasses. Daarnaast zijn er optredens van onder andere Kenny B, Shirma Rouse en New Cool Collective.

BRON: Persbericht De Wolven PR

Lees ook:Kunst- en cultuursector bundelt krachten voor eerste amateurkunstmaand
Lees ook:‘Amateurkunst levert een bijdrage aan de samenleving’
Lees ook:Week van de Amateurkunst 2011
Lees ook:Nederlandse gemeenten bezitten duizenden kunstwerken
Lees ook:Archeologie uit je eigen achtertuin in het Rijksmuseum van Oudheden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>