Delphine Quirin en de kunst van het hoedenmaken

Delphine Quirin maakt diverse hoeden en mutsen, maar ook mooie accessoires FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN

Afgelopen weekend is Kunst.blog.nl op reis geweest. Op uitnodiging van de afdeling Toerisme van de provincie Luik en Benedeluxe werd de stad en regio Luik bezocht. Deze week zullen meerdere items op de blog verschijnen naar aanleiding van dit bezoek. De items dienen ter informatie en ter inspiratie, maar ook als tip voor een eigen bezoek aan de regio Luik! Het derde item gaat over Delphine Quirin, hoedenmaakster in Luik!

Het maken van hoeden. Misschien is het voor sommigen niet eens een echte vorm van kunst, maar vooral een ambacht, een oervorm van creëren. Creëren is echter ook kunst en dus valt ook het maken van hoeden onder de noemer kunst op Kunst.blog.nl. Het werk van Delphine Quirin hoort daar zeker bij.

De hoeden worden handgemaakt met behulp van diverse soorten mallen FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN

Aan de Rue Pierreuse 26 in Luik is het atelier van Delphine gevestigd. Al bijna 20 jaar, sinds 1996, is zij actief als hoedenontwerpster en ontwerpster van allerhande accessoires als sjaals, mutsen en handschoenen. Accessoires krijgen bij Delphine Quirin een nieuw gezicht. Geen recht-toe-recht-aan sjaal, muts of hoed, maar een volledig met de  handgemaakt product. “De hoeden maken we aan de hand van een mal. Er zijn vele mallen in ons atelier van diverse maten, zodat per persoon maatwerk verricht kan worden. We maken daarbij gebruik van universele technieken, maar we vinden inspiratie in diverse tijden. Vooral het verleden, het design van vroeger, in de hoedenwereld inspireert mij zeer.” Als klein meisje was Delphine al verzot op de koffers met kleding van haar grootmoeder, een interesse die zij in haar beroep zeker laat meespelen. Veel van de door haar ontworpen hoeden en hoofddeksels herinneren aan de tijden van weleer, van zwierige zomerhoeden tot chique klokhoedjes.

Niet alleen de hoeden worden met de hand gemaakt, ook de handschoenen, sjaals en mutsen worden manueel vervaardigd. In het atelier aan de Rue Pierreuse werken, naast Delphine, nog een paar andere medewerkers. Voor het echt fijne tricotwerk wordt wel gebruik gemaakt van een breimachine, maar ook hier houdt Delphine de controle op het proces. Op die manier kunnen alle ontwerpen gemaakt worden zoals de klant dat wenst en zoals Delphine het ontwerp voor ogen heeft. “We werken veel op aanvraag en verkopen onze producten wereldwijd. Met name in de salons in Parijs en in Frankrijk in het algemeen, maar ook Canada, de Verenigde Staten en Japan is veel interesse in ons product.”

Hoeden van riet worden handgemaakt door Delphine en haar team FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN

Door de manier van werken en ook haar ontwerpen heeft Delphine Quirin het voor elkaar gekregen de hoed tot een echte kunstvorm te maken. Mutsen zijn niet zomaar mutsen: het zijn kleine kunststukjes, compleet met pompons, linten, ritsen, een omslag of twee verschillende materialen. Voor de hoeden geldt hetzelfde: het gebruik van diverse materialen zoals vilt of riet in combinatie met simpele accessoires als een leren veter of een lichtblauw strikje zorgt voor een elegant hoofddeksel. Gezien het feit dat Quirin zelf een voorliefde heeft voor artistieke talenten als Vermeer, Georges de La Tour of Edward Hopper, is het indenkbaar dat veel van de hoeden die zij vervaardigd bijna toe lijken te behoren aan één van de geportretteerden op de werken van de genoemde kunstenaars.  Hoewel zij daar een deel van haar inspiratie vandaan haalt, schuilt voor haar het ware geluk van haar vak ergens anders in: de vrijheid van het maken.

Voor meer informatie over de hoeden en accessoires van Delphine Quirin kunt u op haar website terecht. Daar is ook een webshop met een deel van haar collectie. Voor meer informatie over Luik en de regio Luik kunt u hier terecht.

Lees ook:RE Store maakt kunst uit afval
Lees ook:Arqontanporin: een mix van woord en beeld
Lees ook:Station Luik-Guillemins: een architectonisch hoogstandje
Lees ook:Patrick Corillon en het Mu.ZEE Imaginaire
Lees ook:Kunst op YouTube: Rachel Ryle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>