Nederlandse gemeenten bezitten duizenden kunstwerken

Het tv-programma Nieuwsuur heeft achterhaald dat Nederlandse gemeenten enkele tienduizenden kunstwerken in hun gemeentelijke depots hebben opgeslagen. Het gaat om tenminste 42.000 kunstwerken uit de tijd van de Beeldende Kunstenaars Regeling bij 193 gemeenten. Een enquête van Nieuwsuur onder gemeenten heeft dit uitgewezen.

De Beeldende Kunstenaars Regeling werd in 1956 ingevoerd en eindigde in 1987. Het doel was om kunstenaars een zelfstandig maatschappelijk bestaan te garanderen. Kunstenaars konden binnen de regeling werken inleveren, waarna het werk werd beoordeeld. In ruil voor het werk kreeg de kunstenaar een bedrag. Een deel van de werken is naar de Rijkscollectie gegaan, een ander deel ging naar gemeenten. Toen de regeling werd stopgezet, verdwenen veel van de werken in de gemeentelijke kelders. Volgens de enquête zijn zeker 42.000 kunstwerken onzichtbaar voor publiek opgeslagen op zolders, in kelders en in depots.

Rotterdam heeft veruit de meeste werken in beheer, zo’n 15.000. Daarna volgt Groningen met een voorraad van zo’n 14.000 werken. Volgens Rik Vos, voormalig beheerder van de BKR-collectie van het Rijk tegenover Nieuwsuur, moeten gemeenten iets aan hun kunstvoorraad gaan doen. De werken zijn nu vaak namelijk niet opgeslagen op juiste wijze, bijvoorbeeld op muffe zolders en vochtige kelders. Volgens Vos moeten de gemeenten er voor zorgen dat de werken weer onder de mensen komen of er voor kiezen de werken op te ruimen.

Lees meer over de opslag van de werken in het kader van de BKR op de website van Nieuwsuur en bekijk de uitzending.

BRON: Nieuwsuur

Lees ook:Archeologie uit je eigen achtertuin in het Rijksmuseum van Oudheden
Lees ook:Bulgarije opent museum voor socialistische kunst
Lees ook:Week van de Amateurkunst 2011
Lees ook:Bijdrage Samenwerking Musea is een groot succes
Lees ook:De allermooiste werken op papier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>