Google Doodle: Anne Ancher

Anne Ancher in de Google Doodle CREDITS: Google Doodle

Ter ere van de 155e geboortedag van de Deense kunstenares Anne Ancher heeft Google een Doodle gecreëerd. Anne Ancher werd geboren op 18 augustus 1859 en stierf op 15 april 1935 op 75-jarige leeftijd. 

Anne Ancher staat bekend als een kunstschilder met een impressionistische inslag. Het samenspel tussen licht en kleuren, kenmerkend voor het impressionisme, kwam in haar werken veelvuldig aan bod. Bekendheid verwierf ze vooral met haar portretten en haar gave om mensen op bijzondere wijze weer te geven. In haar tijd was Ancher één van de meest geprezen en geliefde schilders in Denemarken. In het werk van Johannes Vermeer vond Anne Ancher veel inspiratie, maar inspiratie vond ze ook bij haar man, kunstschilder Michael Ancher.

Anne werd geboren op het eiland Skagen, een eiland dat sinds de dood van Michael en Anne, grotendeels gewijd is aan de twee kunstenaars. Hun huis annex atelier is na hun dood onbewoond gebleven, maar hun dochter Helga had in haar testament laten vastleggen dat het huis uiteindelijk een museum moest worden. Na de dood van Helga in 1964 werd haar testament tot uitvoering gebracht. Via het opgerichte Helga Ancher Fonds werd alles wat zij bezat ten gelde gemaakt en ondergebracht in het oude huis van haar ouders. In 1967 werd het Michael en Anne Ancher Museum geopend. In dit museum zijn vooral de schilderijen van de kunstenaars ondergebracht.

Via het Helga Ancher Fonds werd ook het zogeheten Saxild House opgekocht en opgeknapt. Hier zijn juist weer de voorstudies, de tekeningen en schetsen van zowel Michael en Anne Ancher te zien als die van dochter Helga.

Lees ook:Google Doodle binnenkort in het museum
Lees ook:Google Doodle voor Audrey Hepburn: bron van inspiratie voor de kunst
Lees ook:Google toont liefde voor kunst
Lees ook:Internationale Museumdag: tijd voor kunst Doodles
Lees ook:Google Doodle voor 33ste Internationale Museumdag? + De kunst doodles 2001-2009

1 Reacties // Reageer

One thought on “Google Doodle: Anne Ancher

  1. Kerkhof

    spannend……!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>