Damien Hirst verbiedt verkoop muurwerk Bombay Mix

Het eigendomscertificaat van Bombay Mix CREDITS: Damien Hirst, The Telegraph

De Britse kunstenaar Damien Hirst verbiedt de verkoop van één van zijn vroege werken, Bombay Mix. Dit werk schilderde Hirst in 1988 op een muur in een huis in Fulham, Londen, voor James, de zoon van de kunstliefhebbers Sir John en Lady Ritblat. Zij verhuisden echter in 2005 en verkochten het huis aan Jess en Roger Simpson. 

Volgens de Britse krant The Telegraph lieten de Simpsons in 2007 het werk door specialisten van de muur verwijderen. Het behangwerk werd vervolgens op een aluminium bord gemonteerd. Omdat het werk niet de smaak is van de Simpsons willen ze Bombay Mix verkopen. Hier kwam echter de kink in de kabel. Toen Damien Hirst vernam dat Bombay Mix te koop stond, ontstak hij in woede. Het werk heeft namelijk geen certificaat van echtheid meer. Dat certificaat verviel toen de Ritblats verhuisden. De Ritblats kregen namelijk een alternatieve versie van het werk op canvas in ruil voor het eigendom van het werk. Het was de bedoeling dat Bombay Mix overgeschilderd zou worden na het vertrek van de familie Ritblat uit het huis. Dat is niet gebeurd.

Volgens Science Ltd, het bedrijf van Damien Hirst, beschikken de Simpsons niet over het certificaat van eigendom en is het werk daarmee voor hen praktisch waardeloos. De zaak speelt overigens al sinds 2012 en is nu een gevecht tussen advocaten aan het worden. Volgens Science Ltd was James Ritblat de rechtmatige eigenaar van het werk op het moment dat de Simpsons het huis kochten. De rechten lagen na de verkoop echter bij Science Ltd, waardoor de Simpsons, volgens de advocaten van Science Ltd, geen recht op het eigendom van het werk hebben en het dus ook niet kunnen verkopen. Hoewel het werk  nu staat bij Lamberty Antiques, een galerie in Londen, zal het voorlopig niet verkocht kunnen worden omwille van de eigendomskwestie.

Lees ook:Agendapunt: herfst 2015 brengt de autobiografie van Damien Hirst
Lees ook:Damien Hirst: ‘Kunst is te duur’
Lees ook:Controversieel beeld zelfmoord Damien Hirst
Lees ook:Damien Hirst vanaf €9,-
Lees ook:Lance Armstrong fietst op Damien Hirst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>