Groninger Museum toont ‘voetbalheld’ Rutger III

FOTOBIJSCHRIFT
ANNEMARIE BUSSCHERS
(Den Bosch 1970)
Rutger III, 2008
Potlood, pastel en olieverf op Japans papier
Schenking Wilma en Ger van Dam

Het Groninger Museum heeft uit handen van de verzamelaars Wilma en Ger van Dam een bijzonder werk in handen gekregen van kunstenares Annemarie Busschers. Het betreft het portret Rutger III, dat het verhaal vertelt van een gewone Groningse jongen. Deze Groningse jongen is de zoon van de kunstenares.

Annemarie Busschers studeerde in 1996 af aan Academie Minerva in Groningen en woont en werkt in Ten Boer. Het bijzondere aan Rutger III is dat de zesjarige Rutger door zijn moeder een wat oudere uitdrukking heeft gekregen in het portret. Hij wordt afgebeeld als een stoere voetballer tegen een groene achtergrond. Volgens het Groninger Museum is het geïnspireerd door een voetbalplaatjes-spaaractie van een bekende supermarktketen.

De potloodtekening is in de manier van portretteren en met het grote formaat een zelfbewust antwoord op de manier waarop sporthelden afgebeeld worden. De oranje inleg in de lijst geeft bovendien een knipoog naar de Nederlandse voetbalgekte van dit moment met het WK Voetbal in Brazilië. Het feit dat het Groninger Museum het schilderij via een schenking heeft ontvangen, stemt het museum zeer blij. Het museum wil namelijk meer werken van actieve kunstenaars uit de regio verwerven. Het portret van Annemarie Busschers levert hieraan een belangrijke bijdrage.

Lees ook:Groninger Museum krijgt vervangende vaas van Groningse Schoolvereniging
Lees ook:Groninger Museum onthult nieuwe vaas Jaime Hayon
Lees ook:Portret van Vincent van Gogh teruggevonden?
Lees ook:Groninger Museum krijgt miljoenengift uit erfenis
Lees ook:Groninger Museum onderzoekt twistappel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>