Britse humor verheven tot kunst

David Shrigley, I'm Dead, 2010

Fan van de Britten met hun ironische en sarcastische humor? Met David Shrigley’s humoristische, absurdistische en ironische observaties van het alledaagse leven kun je dan je lol op. Vanaf vandaag zullen de suppoosten in de Hayward Gallery vast regelmatig mensen horen grinniken of hardop horen lachen om Shrigley’s tekeningen en kunstobjecten die de Britse droge en zwarte humor verheffen tot vermakelijke kunst tijdens de tentoonstelling Brain Activity.

David Shrigley, Unfinished letter, 2003

David Shrigley’s doel is simpel: “to communicate as simply and directly as possible”. Humor zorgt ervoor dat de werken toegankelijk zijn voor een groot publiek, dit onderbreekt de wat meer ‘zwarte kanten’ van zijn werk. “My work is really quite bleak a lot of the time and quite nasty as well, so maybe adding comedy into the mix makes it slightly less so,” vertelt Shrigley. “I’m not really interested in making people laugh that much; I just want to engage people and tell them something different.” Daarnaast is verveling een belangrijke motivatie voor hem, zowel in het creëren van de werken als het voorbereiden van de werken voor een tentoonstelling. Shrigley legt uit: “I don’t really want to dwell on the works, I just want to make a decision about what looks good at a certain time and then move on because otherwise you just get jaded and overthink the work”.

Hoewel David Shrigley vooral bekend is om zijn grafische, cartoonachtige tekeningen (die bijvoorbeeld voor diverse wenskaarten gebruikt worden met confronterende teksten in Shrigley’s kenmerkende handschrift zoals een verlovingskaart met: “Hey you! Look at my huge f*cking diamond ring”), zullen er in de Hayward Gallery ook sculpturen, schilderijen, foto’s, animaties, installaties, publicaties en zelfs muziekstukken van de hand van Shrigley getoond of ten gehore gebracht worden. Hieronder krijg je een indruk van de tentoonstelling en de kunstenaar.

De tentoonstelling David Shrigley: Brain Activity is van 1 februari tot en met 13 mei 2012 te zien in de Hayward Gallery in Londen.

Lees ook:Tracey Emin’s retrospectief is ‘for adults-only’
Lees ook:Tracey Emin tekenlerares bij Royal Academy
Lees ook:Nieuwe exposities in S.M.A.K
Lees ook:Michael Snow wint de Gershon Iskowitz Prize 2011
Lees ook:Lilith: van CODA tot Eduard Planting Gallery

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>