Meesterleerling Joseph Beuys overleden

Norbert Tadeusz voor zijn werk met het thema Existenz und Passion. Foto: Kirsten Neumann/ dapd

Gisteren is bekend gemaakt dat kunstenaar Norbert Tadeusz maandag op 71 jarige leeftijd in zijn Düsseldorfse atelier is overleden. Tadeusz is vooral in Duitsland bekend en gevierd als kunstenaar met vele solotentoonstellingen in musea en als docent aan verschillende kunstacademies. Hij was zelfs de eerste hoogleraar die een leerstoel voor monumentale schilderkunst had. Buiten de grenzen maakten zijn werken onderdeel uit van verscheidene groepstentoonstellingen over Joseph Beuys en zijn leerlingen.

Norbert Tadeusz groeide op in Dortmund en studeerde later aan de Staatliche Kunstakademie Düsseldorf onder andere bij Gerhard Hoehme, Joseph Fassbender en Joseph Beuys. De bekende kunstenaar Beuys noemde hem zelfs zijn ‘Meisterschüler’ en Tadeusz wordt in Duitsland naast Georg Baselitz en Jörg Immendorf als één van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars gezien.

Monumentaal schilderij van Norbert Tadeusz in het Tadeusz Pavillon in Museum Insel Hombroich in Neuss. © Picture alliance/ Arco Images GmbH

In de Halterner Zeitung worden de werken van Tadeusz omschreven als monumentale schilderijen met figuren die in extreme houdingen en verwarrende perspectieven in heldere kleuren zijn afgebeeld. Tadeusz liet de mens als vervormd, gemarteld, onderdrukt en soms zelfs (zoals Fracis Bacon dit deed) als een verminkt wezen zien.

Zijn werken worden in de Halterner Zeitung ‘röntgenbeelden van onze tijd’ genoemd, naar aanleiding van een uitspraak van Tadeusz die hij tijdens een interview met dezelfde krant deed. Tadeusz zei: “Mich erstaunt die Welt Ich bin immer überrascht von dieser Welt, mehr als von jener, die ich jeden Tag sehen soll, diese virtuelle Fernseh- und Computerwelt. Mir reicht der Spiegel als virtuelle Welt.” (Bron: Halterner Zeitung, Der Spiegel, Deutsche Welle en Bild)

Lees ook:Het grafische werk van Francis Bacon
Lees ook:Roterende keuken in Düsseldorf
Lees ook:De Spaanse en Franse invloed op het werk van Francis Bacon
Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam dubbel zelfportret Francis Bacon
Lees ook:Drieluik Francis Bacon levert 33 miljoen op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>