Fotograaf Erwin Olaf wint Johannes Vermeer Prijs 2011

Vandaag heeft de Rijksoverheid bekend gemaakt dat de Johannes Vermeer Prijs van dit jaar door Halbe Zijlstra (staatsecretaris van cultuur) aan fotograaf Erwin Olaf wordt toegekend. De jury heeft Erwin Olaf voorgedragen vanwege de hoge kwaliteit van zijn gehele oeuvre en prijst Olaf voor zijn omvangrijke en unieke werk en zijn vermogen telkens weer nieuwe wegen in te slaan.

Erwin Olaf (Hilversum, 1959) wint hiermee een geldbedrag van €100.000, wat vooral voor de realisatie van een speciaal project bestemd is. Volgens de jury, bestaande uit Victor Halberstadt, Judith Belinfante, Janine van den Ende, Hans Goedkoop en Paul Schnabel, is Olaf “de auteur geworden van een oeuvre, dat passie voor het vak uitstraalt, uitzonderlijk rijk is in zijn beeldkwaliteit en beweeglijk blijft in zijn ontwikkeling.” Na zijn recente projecten voor de Lakenhal in Leiden en de alom besproken fotoserie van prinses Máxima (die je op de openingspagina van Olafs website kunt zien), ben ik erg benieuwd hoe Olaf zijn nieuwe project eruit gaat zien.

De Johannes Vermeer Prijs is een staatsprijs voor de kunsten om artistiek talent te eren en verder te stimuleren. Deze kunstprijs is in 2008 ingesteld door Ronald Plasterk, de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De prijs kan worden toegekend aan kunstenaars uit alle disciplines; dit blijkt ook uit de winnaars van de afgelopen jaren: in 2009 won operaregisseur Pierre Audi en in 2010 ging de prijs naar regisseur Alex van Warmerdam.

De prijs zal officieel pas op maandag 31 oktober worden uitgereikt in Het Prinsenhof in Delft. (Bron: Nieuwsbank)

Lees ook:Pierre Audi krijgt Johannes Vermeer Prijs
Lees ook:Irma Boom krijgt Johannes Vermeer Prijs 2014
Lees ook:Alex van Warmerdam krijgt Johannes Vermeer Prijs
Lees ook:Erwin Olaf wint COC-prijs
Lees ook:Erwin Olaf fotografeert dansers Het Nationale Ballet voor Groninger Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>