Ai Weiwei: twee maanden later

Het is vandaag precies twee maanden geleden dat Ai Weiwei werd opgepakt. Meer dan een maand (7 april) had de Chinese overheid nodig om bekend te maken dat dit vanwege grootschalige belastingontduiking zou zijn. Het feit dat er meerdere kritische kunstenaars vastzitten en de manier waarop Weiwei werd opgepakt, lijkt er echter op te wijzen dat dit niet de werkelijke reden is. Inmiddels heeft zijn vrouw ook met hem mogen spreken en lijkt het naar omstandigheden goed met hem te gaan. De afgelopen maand zijn de protesten er gelukkig niet minder om geworden.

Zo is er ondertussen een browser plugin voor Chrome, Firefox en Safari die Chinese websites blokkeert. Mocht je de plugin hebben geïnstalleerd en toch een Chinese website willen bezoeken dan krijg je de iconische middelvinger van Weiwei te zien. Op het moment dat Ai Weiwei wordt vrijgelaten krijgen de gebruikers van de China-Blocker bericht en zal de blokkade worden opgeheven.

Serieus protest was er deze maand op verschillende plaatsen en ook prominente kunstenaars nemen het nu voor hem op. Zo heeft Anish Kapoor zijn meest recente werk aan Weiwei opgedragen en musea wereldwijd opgeroepen om 1 dag de deuren te sluiten als blijk van steun aan Weiwei. Bovendien is Anish Kapoor samen met Damien Hirst en andere Britse kunstenaars bezig met een campagne van The Times om Weiwei vrij te krijgen.

Marmeren arm van Ai Weiwei. Foto Reuters/Tyrone Siu

Tevens ware er diverse andere acties die er op waren gericht Weiwei niet te vergeten/ vrij te krijgen. Zo was er tijdens de Hong Kong Art Fair een sculptuur van Weiwei te zien, hield het Museum of Contemporary Art San Diego een sit in, en heeft de Cubaanse kunstenaar Geandy Pavon een gigantisch portret van Ai Weiwei op het Chinese Consulaat in New York geprojecteerd. Daarnaast heeft Britain’s Royal Academy of Art Weiwei recent tot erelid benoemd. Bijzonder is dat er tijdens de Biënnale van Venetië in het Palazzo Recanati (en niet in het Chinese landenpaviljoen) werk van Ai Weiwei en andere critici van de Chinese regering te zien zullen zijn.

Mocht je de petitie van het Guggenheim nog niet hebben ondertekend, dan kun je dat hier alsnog doen.

Lees ook:Ai Weiwei: een maand later
Lees ook:Kunstenaar Ai Weiwei opgepakt
Lees ook:Ai Weiwei wordt gastdocent in Berlijn
Lees ook:De link tussen Anish Kapoor & Rembrandt
Lees ook:China heeft kunstenaar Ai Weiwei boete opgelegd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>