Ai Weiwei: een maand later

Het is vandaag precies een maand geleden dat Ai Weiwei werd opgepakt. Officieel op verdenking van economische delicten, er wordt echter door de meeste mensen vanuit gegaan dat Ai Weiwei is opgepakt vanwege zijn kritische uitlatingen over de Chinese overheid. Ondertussen is er nog steeds geen zicht op een eventuele vrijlating.

Verschillende musea zetten zich inmiddels in voor de vrijlating van Ai Weiwei. Het Guggenheim doet dit via een petitie (onder andere te vinden op de website van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Groninger Museum) en het Tate Modern heeft al geruime tijd groot op het pand staan: Release Ai Weiwei. Verschillende musea hebben dit voorbeeld ondertussen gevolgd. Chinese hackers hebben de petitie van het Guggenheim korte tijd offline weten te krijgen, desondanks is deze inmiddels door ruim 125.000 mensen ondertekend.

Ai Weiwei door Exo

Waar het in Nederland relatief rustig is omtrent Ai Weiwei, kun je er in Duitsland werkelijk niet omheen. Tijdens het galerieweekend in Berlijn stond men er de afgelopen dagen dan ook uitgebreid bij stil. Eerder kreeg Ai Weiwei ook al het aanbod om gastdocent te worden aan de Universität der Künste (UdK) in Berlijn en de opera van Keulen wil graag dat Ai Weiwei het decor voor hen ontwerpt.

Gelukkig waren er de afgelopen tijd verschillende protesten. Zo was er bijvoorbeeld het initiatief dat op Facebook startte: ”1001 Chairs for Ai Weiwei”. Hierbij werden mensen opgeroepen om vreedzaam op een stoel te zitten bij de diverse Chinese vertegenwoordigingen. Fascinerend was ook het protest in Hongkong waar ruim 1000 mensen de straat op gingen om te protesteren voor de vrijlating van de kunstenaar. Minder geslaagd is een geplande actie van Duitse kunstenaars, deze hopen Weiwei vrij te krijgen door het shockeffect dat het onthoofden van een teckel oplevert.

Gisteren opende er nog wel een expositie van Ai Weiwei in New York. Hopelijk komt hij vrij om deze tentoonstelling te kunnen zien. Mocht je werk van hem willen zien, dan kun je ook dichterbij terecht in de Kunsthal te Rotterdam bij de Caldic Collectie. Mocht je de petitie nog niet hebben ondertekend dan kan dat ook hieronder.

Petitions by Change.org|Start a Petition »

Lees ook:Release Ai Weiwei. Help mee!
Lees ook:Ai Weiwei: twee maanden later
Lees ook:1001 Stoelen voor Ai Weiwei
Lees ook:Kunstenaar Ai Weiwei opgepakt
Lees ook:China heeft kunstenaar Ai Weiwei boete opgelegd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>