Finalisten BP Portrait Award 2011

Wim Heldens, Distracted ©Wim Heldens

De BP Portrait Award is een belangrijke internationale prijs, die elk jaar wordt uitgereikt voor het beste hedendaagse portret. Dit jaar werden er 2,372 werken ingezonden van kunstenaars over de hele wereld. Er werden 55 kunstwerken geselecteerd die in The National Portrait Gallery in Londen tentoongesteld worden. Uit deze 55 kunstwerken zijn nu de vier genomineerden voor de BP Award gekozen, waaronder de Nederlander Wim Heldens (autodidact). De winnaar zal een mooie geldprijs van £25,000 ontvangen.

Louis Smith, Holly © Louis Smith

De jury, bestaande uit Jonathan Jones, Iwona Blazwick, Paul Emsley en Rosie Broadley, heeft de volgende vier genomineerden gekozen: Ian Cumberland met Just to Feel Normal, Wim Heldens met Distracted, Sertan Saltan met Mrs Cerna en Louis Smith met het werk Holly. Deze vier kunstwerken verschillen qua stijl en uitdrukkingskracht. Van een naakte vrouw die aan een rots is vastgeketend (dit is een allegorie op de mythologische voorstelling waarbij Prometheus is vastgebonden in afwachting van van de adelaar die zijn ingewanden zal opeten) tot de melancholische filosofie student Jeroen, die peinzend omkijkt omdat hij ergens door afgeleid wordt.

Sandy Nairne, directeur van The National Portrait Gallery, zegt het volgende over de werken: “The diversity of styles in the shortlisted portraits, and the skill of the works selected from this record entry to the BP Portrait Award, show how contemporary portraiture remains an energetic and telling force.”

De winnaar van de BP Award zal op 14 juni tijdens een officiële prijsuitreiking, voorafgaande aan de opening van de tentoonstelling in The National Portrait Gallery, bekend gemaakt worden. De tentoonstelling loopt van 16 juni tot en met 18 september. ( Bron: The National Portrait Gallery en The Guardian)

Lees ook:Nederlandse kunstenaar wint BP Portrait Award 2011
Lees ook:National Portrait Gallery Londen ontvangt gift van Lord Snowdon
Lees ook:National Portrait Gallery kan zelfportret Anthony van Dijck behouden
Lees ook:Joost van Uffelen wint Frans Lanting Award 2014
Lees ook:Ruzie over rechten foto’s Wikimedia

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>