Therrien en Meertens in museum de Pont

Robert Therrien, table and chairs

Vanaf 29 januari tot en met 15 mei zijn er, naast de vaste collectie moderne- en hedendaagse kunst, werken van Robert Therrien en George Meertens te bezichtigen in museum de Pont te Tilburg. De werken van Robert Therrien waren nog niet eerder in Nederland te zien en het museum wijdt dan ook een grote tentoonstelling met sculpturen en tekeningen aan hem.

Nog niet eerder was in Nederland werk te zien van Robert Therrien (Chicago, 1947). Deze Amerikaanse kunstenaar is sinds het begin van de jaren 80 werkzaam in Los Angeles. Therrien richt zich op het alledaagse. In zijn kunst krijgen heel gewone, vaak huishoudelijke gebruiksvoorwerpen een dimensie die hen letterlijk en figuurlijk onontkoombaar maakt.

De tentoonstelling omvat elf grote sculpturen en installaties en een veertigtal werken op papier. De werken op papier dateren uit de jaren 1991-2009. Bij de sculpturen ligt de nadruk op het werk uit de afgelopen jaren. De onlangs voltooide installatie Transparent Room wordt op deze tentoonstelling voor het eerst gepresenteerd.

George Meertens, Touch, 2010

George Meertens (Stein (L), 1957) is sinds het eind van de jaren tachtig als kunstenaar werkzaam. In de afgelopen jaren heeft zijn schilderkunst een nieuwe wending genomen die hij zelf omschrijft als een tocht door onbekende gebieden. Meertens’ schilderijen zijn laag over laag opgebouwd.

Het zijn abstracte, lyrische velden van kleur, die nu en dan een landschappelijke connotatie hebben. Soms zijn de doeken duister en bewogen, soms vredig en licht, vaak verstild en introvert. Pas als je ze langdurig bekijkt, geven ze zich bloot. Dan zie je de sporen van de instrumenten waarmee de verf is aangebracht, maar ook die van het schuren en wegvegen.

Lees ook:Kunstverzamelaar klaagt Robert Indiana aan
Lees ook:Museum Rijswijk maakt zich op voor komende Papier Biënnale
Lees ook:Filmmaker en kunstenaar Robert Breer overleden
Lees ook:Dit weekend laatste kans om te bezoeken (week 20)
Lees ook:Nummer 120 voor het Overschilderschilderij

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Therrien en Meertens in museum de Pont

 1. Ruud Vos

  Ik denk hier een schilderij in bezit te hebben van deze George Meertens, maar wil dat zeker weten.
  Kan foto’s laten zien, mogelijk dat iemand kan bevestigen of het inderdaad om een schilderij gaat van Meertens?
  Dank voor de hulp!

  Groet, Ruud

    /   Reply  / 
  1. José van der Wegen

   Hoi Ruud,

   Je mag uiteraard altijd foto’s sturen naar mijn mailadres: jose.van.der.wegen at blog.nl. Ik kan dan eventueel verder kijken wie je zou kunnen helpen, maar ik kom dan hoogstwaarschijnlijk ook bij De Pont uit. Eventueel kun je ook direct contact opnemen met De Pont in Tilburg. Wellicht dat zij je verder kunnen helpen, aangezien zij deze tentoonstelling destijds hebben georganiseerd.

   Groet, José

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>