Gestolen werk Matisse is terug op eigen stek

Uitgeknipt Matisse BANNER: Tate Modern

Een tussen 1999 en 2002 gestolen werk van Henri Matisse is na jaren eindelijk weer terug op de eigen stek. Het schilderij Odalisk in rode broek is eigendom van een museum in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, waar het tussen 1999 en 2002 werd gestolen. De diefstal werd pas later ontdekt, omdat de dieven een replica er voor in de plaats hadden gehangen. Sindsdien was het schilderij vermist, tot twee jaar geleden…

Volgens BBC News kregen twee jaar geleden undercoveragenten van de FBI in Miami het werk van Matisse aangeboden. Een man en een vrouw werden hierna opgepakt en veroordeeld tot een celstraf van meerdere maanden. De dieven hebben het werk van Matisse wel goed behandeld. Aan de structuur van het werk mankeert niets, wel moet het schilderij aan de randen wat worden bijgewerkt. Wanneer die restauratie achter de rug is, zal Odalisk in rode broek weer opgehangen worden in het Museum voor Moderne Kunst in Caracas.

Matisse schilderde Odalisk in rode broek rond 1925. Het museum in Caracas kocht het doek in 1981 van een galerie in New York. Het betaalde er toen omgerekend zo’n 350.000 euro voor. Odalisk in rode broek is nu zeker 2,2 miljoen euro waard, ofwel 3 miljoen dollar. Wie het werk wil zien zal naar Venezuela af moeten reizen, maar gelukkig zijn werken van Matisse ook dichterbij te zien, zoals in het Tate Modern, waar de beroemde ‘knipselwerken’ van Henri Matisse tot en met 7 september te zien zijn.

Lees ook:Dieven geven schilderij van Magritte terug
Lees ook:Politie vindt gestolen ‘Rembrandt’ na 15 jaar terug
Lees ook:Christiano Ronaldo of Pablo Picasso?
Lees ook:Late Gauguin te koop op Tefaf
Lees ook:Nazi-roof Matisse eindelijk recht gezet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>