Fabrieksarbeider bezit ongemerkt gestolen werken Gauguin en Bonnard

Een zelfportret van Gauguin, waarin zijn stijl zichtbaar is FOTO Freeparking

Twee gestolen werken van Paul Gauguin en Pierre Bonnard hebben meer dan 40 jaar lang onopgemerkt bij een Italiaanse fabrieksarbeider aan de muur gehangen. De man kocht de werken in 1975 voor 23 euro op een veiling van gevonden voorwerpen bij de Italiaanse spoorwegen. De werken waren in 1970 gestolen van een Britse verzamelaar en vervolgens achtergelaten in een trein richting Italië. Dat heeft de Italiaanse politie bekendgemaakt. 

Volgens de BBC is het werk van Gauguin, ‘Fruits sur une table ou nature au petit chien’ inmiddels tussen de 10 en 30 miljoen euro waard. Dit werk werd door Gauguin in 1889 geschilderd. Het andere werk, dat van Bonnard, ‘La femme aux deux fauteuils’ kent een lagere waarde, maar dat is met een schatting van 600.000 euro nog altijd veel meer dan de 23 euro die de Italiaanse fabrieksarbeider in 1975 betaalde. Dat de werken nu boven water zijn gekomen, is te danken aan de zoon van de fabrieksarbeider. Deze zoon zag in een boek een werk van Gauguin en zag de overeenkomsten met het schilderij van zijn vader. De ‘eigenaar’ van de schilderijen nam vervolgens contact op met experts en vervolgens de Italiaanse politie. Wat er nu met de schilderijen gaat gebeuren is onbekend. De Britse eigenaren van de werken, een stel, blijken geen erfgenamen te hebben.

Lees ook:Schilderijen Jan Sluijters gestolen
Lees ook:Juwelenroof op kunstbeurs Tefaf
Lees ook:Celstraffen voor kunstroof
Lees ook:TEFAF gewild doelwit voor criminelen
Lees ook:Kunstsmokkel tussen Noord- en Zuid-Korea

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>