Amsterdamse School meubels van De Klerk op PAN Amsterdam

Dressoir van Michel de Klerk

Vanaf zondag 18 november zal de PAN Amsterdam weer een week lang het centrum van de Nederlandse kunstwereld zijn. Ook dit jaar zullen bekende en minder bekende galeries een bijzondere selectie uit hun collectie presenteren om door de kwaliteitskeuring te komen. Galerie Kunstconsult is hier een goed voorbeeld van met de onthulling van een zeldzaam eetkamerameublement, ontworpen door de bekende Amsterdamse School architect Michel de Klerk (1884 – 1923).

Kunstconsult presenteert een ensemble van maar liefst tien meubels van Michel de Klerk dat recent in een particuliere woning werd aangetroffen. De Klerk wordt beschouwd als de belangrijkste architect van de Amsterdamse School. Hij ontwierp onder meer Het Schip (het arbeiderspaleis aan het Spaarndammerplantsoen te Amsterdam) en hij werkte mee aan het Scheepvaarthuis, waar nog enkele unieke meubels van De Klerk in de voormalige directiekamers aanwezig zijn. Net als andere architecten uit zijn tijd legde Michel de Klerk zich naast het ontwerpen van gebouwen ook toe op het ontwerpen van meubels zoals de opvallende eetkamermeubels die je op de Pan kan bewonderen.

Dienbak van Michel de Klerk

Deze eetkamermeubels zijn in 1917 uitgevoerd. De eerste schetsen van het ameublement met haar expressieve vormgeving en haar plastische vormen en details dateren uit 1915. De Klerk ontwierp het als een 13-delig ensemble, bestaande uit een tafel, zes eetkamerstoelen, twee armstoelen, een dressoir, buffet, dienbak en bordenrek. In zijn ontwerp combineerde De Klerk massieve onderdelen met lichte elementen en grillige decoraties, zoals de getande motieven op het buffet en de golvende decoratie op de verbindingselementen van de tafelpoten. Dit 10-delige ameublement is de meest complete set van De Klerk die bewaard is gebleven.

De PAN Amsterdam is van 18 tot en met 25 november te bezoeken.

Lees ook:Rembrandt, Avercamp en anderen op PAN Amsterdam
Lees ook:Het onbekende deel van de Collectie Enke voor het eerst te zien èn te koop
Lees ook:Klassiek tijdens Museumnacht in De Nieuwe Kerk
Lees ook:Beroemde Toscaanse zilverkunst komt naar Broek in Waterland
Lees ook:Monique Collignon en Nederlands Philharmonisch Orkest samen op FashionWeek Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>