Art Amsterdam 2011

Op 11 mei opent de Art Amsterdam 2011, naar eigen zeggen de grootste beurs voor hedendaagse en moderne kunst, met maar liefst 133 deelnemende galeries uit binnen- en buitenland. Een breed scala aan disciplines zoals schilderkunst, sculptuur, fotografie videokunst en installaties worden door de verschillende galeries gedurende 5 dagen getoond en verkocht natuurlijk. De beurs is zowel fysiek als virtueel te bezoeken en er wordt een toepasselijke iPhone App geïntroduceerd om het beursbezoek eenvoudiger en aangenamer te maken.

Esther Tielemans,One Man Show, 2010/2011.© Galerie Akinci

De 27ste editie van de Art Amsterdam is internationaler dan ooit met galeries uit Europa, Noord- Amerika en Azië (de internationale galeries maken ruim een derde van de beurs uit). Om het beursbezoek eenvoudiger te maken, introduceert Art Amsterdam een handige iPhone App met herkenningssysteem. Verzamelaars en geïnteresseerden kunnen dan hun smartphone op een kunstobject richten en meteen uitgebreide informatie ontvangen.

Naast de geijkte manier van presenteren, is er de “No Holds Barred” waar galeriehouders met uitzinnige, ongehoorde of spectaculaire presentatie-ideeën zich volledig kunnen uitleven. No Holds Barred wordt in het persbericht als volgt omschreven: dit betekend dat er geen regels zijn en dat alle grepen zijn toegestaan. Op Art Amsterdam geldt: er worden geen grenzen gesteld aan de presentaties. Alles mag en alles kan, dus een fotocollage, een performance, een installatie, een conceptueel werk, een film- niets is onmogelijk, zolang het binnen een arena van 25 vierkante meter past. Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd hoe creatief de galeriehouders daadwerkelijk te werk zullen gaan.

TianTian Wang, Daydream (3), 2011©Loop – raum für aktuelle kunst

Bijzonder is, dat de Art Amsterdam zowel fysiek als virtueel ‘bezocht’ kan worden. Door middel van een samenwerking met de Open Art Collection (OAC) kunnen de deelnemende galeries hun kunstwerken ook via een stand op een ‘online beurs’ aanbieden. 73 galeries zijn virtueel te bezoeken. Er is ook een gedeelte van de beurs voor betaalbare kunst gereserveerd bij de “We Like Art!” lounge. Hier zijn kunstwerken onder €1.500,- te vinden. En om jonge collecteurs extra aan te moedigen, organiseert de Art Amsterdam op 13 mei “Young & Collecting”. Jongeren tussen de 17 en 27 jaar leren naar kunst te kijken onder begeleiding van een galeriehouder, een verzamelaar en een kunstenaar.

Ronald de Bloeme, Spielwiese, 2010 ©Hamish Morisson Galerie

Tijdens de kunstbeurs Art Amsterdam worden er ook allerlei nevenactiviteiten in de stad Amsterdam georganiseerd. Onder de naam “Art in Amsterdam” hebben vele musea, kunstenaarsinitiatieven en evenementen zich verenigt zodat Amsterdam zich de komende week als kunststad kan profileren. Het moet een week worden waarin je kunst kunt beleven. Na bijvoorbeeld de Art Brussels in combinatie met Art in the City en de Brussels Art Week, kan de stad Amsterdam met een veelzijdig ‘aanbod’ zoals de Art Amsterdam, de Affordable Art Fair, Artspot Amsterdam, Amsterdam Art/Book Fair en uiteraard alle musea, kunstenaarsinitiatieven en galeries, internationaal gezien goed meedoen.

Je kunt de Art Amsterdam van 11 tot en met 15 mei bezoeken in de Parkhal van de Amsterdam RAI (€20 p.p.). Er is tevens een kortingsactie met de NS mogelijk (€ 7,50 voor een retourtje per trein).

Lees ook:Kunst app van de week: Tefaf 2012
Lees ook:Art Amsterdam gaat met de tijd mee
Lees ook:Kunst app van de week: PAN it
Lees ook:Art Cologne 2011
Lees ook:Art Rotterdam 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>