Kunstbeurs Artantique: mijn favorieten

Artantique kunstbeurs. Foto: OTTI Fotografie

Afgelopen weekend heb ik de Artantique beurs bezocht en genoten. Het geheel is mooi opgezet, zag er kwalitatief goed uit en de sfeer was aangenaam. Bovendien komt het door de blauwe lopers en strakke, professionele uniforme look van de stands opgewekt en uitnodigend over. De goede belichting van de stands en kunstobjecten maakt het geheel af. De stands zijn daarnaast op een overzichtelijke manier rondom het ‘terras’ ingedeeld zodat je niet snel interessante stands zult overslaan. Ook was er onder de uitgenodigde galeries en antiquairs een goede verhouding van oude kunst, moderne kunst en antiek. De lezing die ik heb bijgewoond was tevens een aangename aanvulling op het programma.

Foto: OTTI Fotografie

De standhouders die ik heb gesproken waren zeer te spreken over de kwaliteit van de kunstobjecten die bij alle galeries en antiquariaten werd aangeboden. Hoewel elke galerie wel mooie objecten had, waren er een aantal galeries die mij in het bijzonder aantrokken: Douwes Fine Art, Tóth- ikonen, Galerie Artefortunata, Kunsthandel Creatie, St. Art Gallery, Galerie Dom’Arte, Hotei Japanese Prints, Collectie Harms Rolde en Jan van Hoof galerie.

Douwes Fine Art is de oudste kunsthandel van Europa die al acht generaties in dezelfde familie is en specialiseert zich in de handel en restauratie van oude kunst. Op de Artantique toonden ze onder andere werk van Abraham Beerstraten. Bijzonder waren ook de vooroorlogse Japanse grafiek bij Hotei en de Russische iconen uit de 16de- tot de 19de –eeuw die bij Tóth- ikonen te zien waren.

Sedje Hémon, Dedié a Monsieur Nathan Milstein,1956 bij Kunsthandel Creatie

De St. Art Gallery heb ik kort geleden nog besproken en de stand was zeker de moeite waard. Jan van Hoof galerie heeft een gevarieerd aanbod van hedendaagse schilderijen, glaskunst en kunstobjecten. De Collectie Harms Rolde heeft o.a. realistische werken van BP Award genomineerde Wim Heldens, Henk Helmantel en Pieter Pander.  Ook Kunsthandel Creatie, Galerie Artefortunata en Galerie DomArte hadden een bijzonder mooi aanbod hedendaagse/moderne kunst. Kunsthandel Creatie is gespecialiseerd in na- oorlogse abstractie en Ecole de Paris, Galerie Dom’Arte heeft hedendaagse kunst van onder andere Armando en Reinoud van Vught. Arte Fortunata toonde onder andere 20ste -eeuws design van Alessandro Mendini en speels en kleurrijk keramiek.

Reisnecessaire van Napoleon Bonaparte

De lezing die ik heb bezocht had als onderwerp ‘Reisnecessaires’ en werd door verzamelaar Jaap Kamp gegeven. Ik was nog amper bekend met deze antieke reisobjecten, maar door de enthousiaste lezing van meneer Kamp ben ik nu helemaal op de hoogte. Het is fascinerend om te zien hoe veel spulletjes op een vernuftige en compacte manier in één keer meegebracht konden worden middels een reisnecessaire. Van kopjes en scheermessen tot kandelaars en zelfs een schroefje die in een boom gedraaid kon worden zodat een man zijn spiegel op kon hangen om te kunnen scheren!

Kortom tot en met 25 april er is genoeg te zien, te kopen en te beleven in Utrecht.

Lees ook:Artantique beurs in Utrecht
Lees ook:Galerie Fons Welters is Galerie van het Jaar
Lees ook:Jan van Hoof Galerie is Galerie van het Jaar 2017
Lees ook:Kunstbeurs Artantique 2012
Lees ook:Galerie Frank Taal wint titel Galerie van het Jaar 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>