Maastricht maakt zich op voor TEFAF 2015

TEFAF 2015 is van 13 tot en met 22 maart CREDITS LOGO: TEFAF Maastricht

Nog iets meer dan een maand en dan staat één van de grootste kunst- en antiekbeurzen van de wereld weer op de agenda: TEFAF in Maastricht. TEFAF Maastricht staat bekend om  de verscheidenheid aan zeldzame werken van hoge kwaliteit die er te koop worden aangeboden. De beurs vindt dit jaar plaats van 13 tot 22 maart 2015 in het MECC in Maastricht.

In 2015 zullen meer dan 270 internationaal toonaangevende kunst-, antiek- en designhandelaren op TEFAF Maastricht hun topstukken presenteren aan privéverzamelaars, museumcuratoren en kunstliefhebbers uit landen over de gehele wereld. Binnen TEFAF wordt in ieder geval zo’n 7.000 jaar aan kunstgeschiedenis onder één dak aangeboden. In alle jaren uit het bestaan van TEFAF is er continu sprake van vernieuwing.

Nieuw dit jaar is Night Fishing. Night Fishing is een speciale ruimte op de beurs ingericht door curator Sydney Picasso in samenwerking met Hidde van Seggelen. Er worden postmoderne en hedendaagse sculpturen van acht verschillende kunstenaars getoond, vertegenwoordigd  door acht verschillende galerieën. Night Fishing is een aanvulling op de sectie TEFAF Modern en slaat als geheel een brug naar de rest van het aanbod op de beurs. Er is werk te zien van kunstenaars zoals Georg Baselitz, Tony Cragg en Richard Deacon. De naam Night Fishing verwijst naar de aloude visserstechniek om vissen ‘s nachts met een lamp naar het wateroppervlak te lokken. Het verwijst eveneens naar het schilderij Night Fishing at Antibes (1939) van Pablo Picasso, dat zich in de collectie van het MoMA in New York bevindt.

Bijzondere stukken zijn zoals altijd ook aanwezig op TEFAF. The Weiss Gallery uit Londen presenteert een opmerkelijke collectie van negen werken van Frans Pourbus de Jongere (1569-1622) waaronder Portret van een man op zesenvijftigjarige leeftijd. Dit portret wordt gezien als een van de beste vroege werken van de kunstenaar. Het verscheen onlangs weer op de markt, nadat het ruim vijftig jaar lang deel heeft uitgemaakt van een privéverzameling. Moretti, gevestigd in Florence, Londen en New York brengt Madonna en kind met een goudvink uit het atelier van Alessandro Filipepi, beter bekend als Sandro Botticelli. Op basis van de kwaliteit van het werk werd aanvakelijk gedacht dat Botticelli dit werk zelf had geschilderd in de periode 1480-1490. In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd deze mening herzien en wordt aangenomen dat het werk aan het begin van de zestiende eeuw werd gemaakt door een schilder uit Botticelli’s atelier. Het werd eerder tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Art.

TEFAF is meer dan kunst, het is ook een grote, zo niet de grootste, antiekbeurs in de wereld waar zeer bijzondere objecten te koop en te zien zijn. Charles Ede, Londen, brengt het, naar alle waarschijnlijkheid, oudste portret op de beurs. Het is een verfijnd Egyptisch paneel van een jonge vrouw van het begin van de tweede eeuw. Oorspronkelijk komt het paneel uit Fayum, Rubaiyat, ook wel het Philadelphia van het pre-Romeins tijdperk genoemd. Het paneel is aan het einde van de 19e eeuw opgegraven en maakte deel uit van de collectie van Theodor Graf (1840-1903). Later, in de jaren ’20 van de vorige eeuw, is het aangekocht door de Weense verzamelaar Irene Heintschel-Heinegg. Deze levensechte portretten zijn uniek voor de Romeinse periode in Egypte. Ze combineren de tradities van de Egyptische mummificatie en de Griekse portretkunst. Na de dood werd het paneel in het mummificatieproces gebruikt om het gezicht van de overledene af te dekken. De portretten geven een onschatbaar inzicht in de Egyptische samenleving. Het geeft een idee van de trend in kleding en juwelen van destijds maar ook van afkomst en uitstraling.

TEFAF Maastricht 2015 belooft daarmee heel wat moois te brengen. Het is een bezoek dan ook meer dan waard in de periode van 13 tot en met 22 maart aanstaande!

BRON: Persbericht TEFAF Maastricht

Lees ook:TEFAF 2015 trekt 75.000 bezoekers
Lees ook:TEFAF 2014 trekt meer bezoekers
Lees ook:TEFAF 2011 in cijfers
Lees ook:25 jaar TEFAF Maastricht
Lees ook:Top-6 Kunstbeurs Tefaf 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>