Volop kunst tijdens Art Rotterdam 2015

Art Rotterdam 2014, Van Nellefabriek
Photo Ula Mirowska

Wie van kunst houdt, kan zijn of haar hart ophalen tijdens Art Rotterdam 2015. Dit jaar nemen maar liefst 52 Nederlandse galeries en 12 Nederlandse presentatieruimten / kunstenaarsinitiatieven deel aan Art Rotterdam 2015.

De organisatie van Art Rotterdam is dan ook verheugd dat de 16e editie van Art Rotterdam van 5 tot en met 8 februari 2015 weer de top van de Nederlandse galeries laat zien. De galeries nemen deel aan zowel de Main Section als de New Art Section en Projections. Overigens nemen niet alleen Nederlandse galeries deel aan de beurs. Ook de deelname vauit België is net als in de vorige editie indrukwekkend te noemen, maar in 2015 zijn ook de Duitse en Engelse galeries zeer goed vertegenwoordigd met belangrijke opkomende galeries. Naast galeries uit Frankrijk, Zwitserland en Hongarije zijn er verder debutanten uit Zweden en de Verenigde Staten.

Alle deelnemende galeries zijn verdeeld in secties:

MAIN SECTION met in totaal 75 internationale galeries:

acb Gallery [HU], AKINCI [NL], andriesse eyck galerie [NL], The approach [UK], ASPN [DE], Willem Baars Projects [NL], Base-Alpha Gallery [BE], Belenius/Nordenhake [SE], van den Berge [NL], Francis Boeske Projects [NL], Boetzelaer Nispen [NL], BORZO [NL], Ellen de Bruijne Projects [NL], Canvas International Art [NL], Kristof De Clercq gallery [BE], Cokkie Snoei [NL], Dürst Britt & Mayhew [NL], Edel Assanti [UK], Flatland Gallery [NL], G262 Sofie Van de Velde [BE], van Gelder [NL], Annet Gelink Gallery [NL], Annie Gentils Gallery [BE], Geukens & De Vil [BE], Grimm Gallery [NL], Jochen Hempel [DE], Gerhard Hofland [NL], Jeanine Hofland [NL], Majke Hüsstege [NL], Juliette Jongma [NL], Roger Katwijk [NL], Van Kranendonk [NL], kunstgaleriebonn [DE], Martin Kudlek [DE], Maurits van de Laar [NL], LhGWR [NL], Wouter van Leeuwen [NL], Wilfried Lentz [NL], Ron Mandos [NL], Mario Mazzoli [DE], Kunsthandel Meijer [NL], van der Mieden [BE], MISAKO & ROSEN [JP], Nouvelles Images [NL], Onrust [NL], Ornis A. Gallery [NL], Pablo’s Birthday [USA], Galerie Pennings [NL], PHOEBUS Rotterdam [NL], R & R Reutengalerie Amsterdam [NL], RAM [NL], Ramakers [NL], JOEY RAMONE [NL], Petra Rinck Galerie [DE], Gabriel Rolt [NL], David Risley Gallery [DK], Rotwand [CH], Barbara Seiler [CH], Slewe [NL], snap projects [FR], Stigter Van Doesburg [NL], tegenboschvanvreden [NL], Tenderpixel [UK], TORCH [NL], TRAPÉZ [HU], Upstream Gallery [NL], VILMA GOLD [UK], Vivid [NL], Kunstruimte Wagemans [NL], Van De Weghe [BE], Fons Welters [NL], West [NL], Western Exhibitions [USA], xpo gallery [FR], ZERP Galerie [NL], Galerie Zink [DE], Martin van Zomeren [NL]

NEW ART SECTION: 24 internationale galeries presenteren solo tentoonstellingen

All Together Now [NL], balzer art projects [CH], mariondecannière [BE], GALERIE CONRADI [DE], CØpperfield gallery [UK], Jeanroch Dard [BE], Division of Labour [UK], D+T Project Gallery [BE], Grimmuseum [DE], Herrmann Germann Contemporary [CH], Rianne Groen [NL], Hopstreet Gallery [BE], Harlan Levey Projects [BE], Max Mayer [DE], Tatjana Pieters [BE], Berthold Pott [DE], Praterstraße Berlin [DE], South Kiosk [UK], Maria Stenfors [UK], Super Dakota [BE], Frank Taal [NL], WORKS|PROJECTS [UK], ZAK | BRANICKA [DE], Van Zijll Langhout [NL]

ART ROTTERDAM PROJECTIONS:  12 galeries tonen een video of film in een open en interactieve setting

Pauline Boudry / Renate Lorenz – Ellen de Bruijne Projects [NL], Gonzalo Lebrija – Faggionato [UK], Yael Bartana – Annet Gelink Gallery [NL], Domenico Mangano – MAGAZZINO Arte Moderna [IT], Hans Op de Beeck – Ron Mandos [NL], Melanie Gilligan – Galerie Max Mayer [DE], Cécile B. Evans – Barbara Seiler [CH], Roos Theuws – Slewe [NL], Nathaniel Mellors, Galerie Stigter van Doesburg [NL], Sander Breure & Witte van Hulzen – tegenboschvanvreden [NL] , Renzo Martens  – Fons Welters [NL], Janis Rafa – Martin van Zomeren [NL]

Tijdens Art Rotterdam Projections gaan ook zes nieuwe kunstenaarsfilms in première: Hans Op de Beeck (Ron Mandos), Yael Bartana (Annet Gelink Gallery), Sander Breure & Witte van Hulzen (tegenboschvanvreden), Nathaniel Mellors (Stigter Van Doesburg), Renzo Martens (Fons Welters), Gonzalo Lebrija (Faggionato).

Nieuw op Art Rotterdam 2015 is de sectie Intersections. Deze nieuwe sectie is bestemd voor niet-commerciële presentatieruimten en kunstenaarsinitiatieven. Deze eerste editie staat in het teken van het Nederland-Vlaanderen jaar en richt zich dan ook exclusief op Nederlandse en Vlaamse initiatieven. In de 1300 m2 grote ruimte van de oude werkplaatsen van de Van Nelle Fabriek krijgen jonge kunstenaars – werkend op het gebied van video-, installatie- en performancekunst – de kans om de grenzen van hun artistieke praktijk op te zoeken. Dit zijn achtereenvolgens 1646 [NL], A Tale of a Tub [NL], DASH [BE], EMERGENT [BE], Hole of the Fox [BE], Hotel Maria Kapel [NL], Lokaal 01 [BE], Komplot [BE], MAMA [NL], MER Paper Kunsthalle [BE] Meuze [NL], NEST [NL], NICC  [BE], Nieuw Dakota [NL], Nieuwe Vide [NL], Rongwrong [NL], Stichting IK [NL], The Ridder [NL], Trendbeheer Present [NL].

Net als vorig jaar presenteert het Mondriaan Fonds tijdens Art Rotterdam jong talent in de tentoonstelling Prospects & Concepts. In het voormalige distributiecentrum van de Van Nellefabriek is werk te zien van de dertien beeldend kunstenaars die in 2013 een financiële bijdrage ontvingen van het Mondriaan Fonds om een start te maken met hun carrière. Alle disciplines komen voorbij; van schilderkunst tot installaties, van video tot fotografie. Van nog onbekend talent tot kunstenaars die al veelbesproken projecten op hun naam hebben staan. Curator is Mirjam Westen, conservator hedendaagse kunst Museum Arnhem. Omdat er dit jaar minder kunstenaars dan vorig jaar aanwezig zijn, kan er van alle kunstenaars meer werk getoond worden. Deelnemende kunstenaars zijn Jonathan van Doornum, Kevin Gallagher, Fleur van Dodewaard, Inge Meijer, Jan Hoek, Omar Koubaa, Lotte Reimann, Folke Janssen, Snejanka Mihaylova, Guy Königstein, Lennart Lahuis, Emma van der Put en Jenny Lindblom.

Voor beginnende kunstkopers en liefhebbers van buitenkansjes is er -na het succes van vorig jaar- ook dit jaar een tentoonstelling, samengesteld door We Like Art. De entree van de tentoonstellingsruimte van ruim 600 m2 bevindt zich pal tegenover de hoofdingang van Art Rotterdam. Betaalbaar werk van toonaangevende kunstenaars en van aanstormend talent, die eveneens bij Art Rotterdam en Prospects & Concepts te zien zijn. Veel werken zijn ter plekke te koop met de KunstKoop van het Mondriaan Fonds: 100% kunst = 0% rente.

In de Fietsenstalling van de Van Nellefabriek is verder het werk te zien van de drie genomineerden voor de MK Award 2015: Nishiko, Gil & Moti en Fiona Tan. De uiteindelijke winnaar van de 2e editie MK Award wordt bepaald door de jury van de MK Award; voorzitter: Edo Dijksterhuis, Erik Bos, Wim Bosch, Jannet de Goede en Alexander Ramselaar.

Voor het eerst in Nederland, tijdens de Art Rotterdam Week, toont Atelier Van Lieshout/AVL Mundo de volledige Blastfurnance. Een uit staal vervaardigde installatie van meer dan 11 meter hoog die aangedreven wordt door menskracht en eenvoudig mechanica. AVL-Mundo is opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout, internationaal vooral bekend vanwege zijn grote utopische projecten; polyester objecten, op het snijvlak van kunst, architectuur en design. In de tentoonstellingsruimte van Atelier Van Lieshout is naast Blastfurnance ook werk uit de vaste collectie te zien.

Daarmee houdt het nog niet op. Er zijn nog tal van activiteiten en bezienswaardigheden tijdens deze kunstzinnige dagen in Rotterdam.  Alle informatie rond Art Rotterdam 2015 is te vinden op de website of kijk regelmatig op Kunst.blog.nl!

Lees ook:26.500 bezoekers op 17de editie Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek
Lees ook:Galerie Fons Welters is Galerie van het Jaar
Lees ook:Art Rotterdam trekt recordaantal bezoekers
Lees ook:Art Rotterdam 2012
Lees ook:Save the date: Amsterdam Drawing 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>