Urban Painters Amsterdam brengt ode aan Landgoed Zonnestraal

De Urban Painters op Zonnestraal CREDITS: Urban Painters Amsterdam

In de maand mei is in het voormalige Sanatorium in de bossen van Hilversum, Landgoed Zonnestraal, een bijzondere expositie te zien. Een groep schilders uit Amsterdam, bekend als Urban Painters Amsterdam, zal gedurende de maand mei een ode brengen aan de architectuur van dit bijzondere complex uit het begin van de vorige eeuw.

Het voormalige Sanatorium stamt uit 1928 en is ontworpen door architect Jan Duiker. Dit complex uit ‘het Nieuwe Bouwen’ wordt internationaal erkend als hoogtepunt in de 20e-eeuwse architectuurgeschiedenis en is voorgedragen voor de Wereld Erfgoedlijst van Unesco. In 2003 is het grootste gedeelte van het complex gereconstrueerd met behoud van het betonskelet. Ook de kenmerkende stalen ramen zijn voor driekwart uitgenomen, behandeld en teruggeplaatst. Momenteel is Zonnestraal de thuisbasis voor verschillende klinieken. Het Dresselhuyspaviljoen verkeert echter nog in ruwe staat. Dit biedt ruimte voor een creatieve invulling. Urban Painters Amsterdam zal het gebouw zowel aan de binnen- als buitenkant benutten. Te denken valt daarbij aan de witte gebouwen zelf, omringd door bos en heide, maar ook de kenmerkende details van het gebouw, zoals de stalen raampartijen, trappenhuizen, patiëntenkamertjes, enzovoorts. Het Dresselhuyspaviljoen fungeert hierbij als atelier én expositieruimte.

Tijdens de expositie zullen vijf kunstenaars hun werken tonen en het gebouw vanuit vijf verschillende invalshoeken belichten. . De Urban Painters zijn Anna Khodorovich, Dorine van der Ploeg, Harm Belt, Marloes Bomers en Pauline van Buringen.

Xodor (Anna Khodorovich 1974) Anna komt oorspronkelijk uit Rusland. Ze woont en werkt sinds 2004 in Amsterdam en is beeldend kunstenaar en theatervormgever, afgestudeerd aan de Toneel Academie (GITIS) te Moskou. Ze heeft een aantal jaren gewerkt in verschillende theaters als decor- en kostuumontwerper. Maart-april 2015 werd Anna als bijzonder talent gespot en uitgenodigd om deel te nemen aan een speciale schilderklas bij de Wackers Academie (Jim Harris en Sam Drukker). Momenteel is zij daar actief in het eindexamenjaar. Haar  werk was onder meer te zien in het MoMA te Moskou. Verder heeft zij geëxposeerd bij Kunstvlaai te Amsterdam, TIN, tijdens Praag Quadriennale en in Hoorn (galerie Oost  99), Woensdrecht, Amsterdam en Londen. Schilderijen van Anna onder de naam ‘Xodor’ (Khodorovich) zijn herkenbaar aan het onderzoekende karakter (schilderen in het donker), het gedurfde kleurgebruik en de dynamische toets.

Dorine van der Ploeg (1983) studeerde in juni 2015 af aan de Wackers Academie in Amsterdam onder begeleiding van Jim Harris. In september 2015 won ze de ‘Winsor&Newton’ prijs tijdens de buitenschilderwedstrijd Pintar Rapido. Zij heeft geregeld meegedaan aan groepsexposities bij Galerie Mokum in Amsterdam. Haar werk is tussen 20 en 24 januari te zien op de Realismebeurs in de stand van de Wackers academie. In april 2016 exposeert zij samen met de Britse kunstenaar Michael Hayter bij Lenssen in Maastricht. In Dorine’s werk komt haar fascinatie voor ruimtes (zowel binnen als buiten) en de combinatie natuur-structuur tot uiting. Zij heeft een bijzondere interesse voor het ‘onschilderbare’: beslagen ramen, sporen in het zand, natgeregend asfalt.

Harm Belt (1968) combineert in het dagelijks leven zijn kunstenaarschap met onderzoek aan ultrasound beeldvorming bij Philips. Zijn passie voor het en plein air schilderen heeft hij te danken aan de lessen van Jim Harris. September 2014 won hij de derde prijs tijdens de buitenschilderwedstrijd Pintar Rapido. In 2015 was zijn werk te zien op de stand van Galerie Mokum tijdens Realisme en Art Breda. Sinds datzelfde jaar is zijn werk met regelmaat te zien tijdens groepsexposities bij voornoemde galerie in Amsterdam. Harm portretteert natuur en stedelijk landschap met snelle toets waarbij compositie, richting en ritme van de elementen de hoofdrol spelen.

Marloes Bomers (1973) is beeldend kunstenaar en woont in Amsterdam. Ze heeft autonome vormgeving gevolgd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en aan l’Accademia di belle Arti in Bologna (Italië) en is afgestudeerd in 1997. Marloes  tekent en schildert zowel naar de waarneming als vanuit de verbeelding waarbij ze uitgaat van haar eigen verwondering en fascinaties. Ze vindt het interessant om die twee verschillende werkwijzen samen te brengen. Haar werk was recentelijk te zien in Amsterdam (Meneer De Wit, OT301 Mixtree) en in Arnhem (Studio Libris), Nijmegen (Fabrikaat), Weesp (van Houten Kerk) en Overijse, BE.

Pauline van Buringen (1961) is geboren en getogen in Amsterdam. Zij schildert het stedelijk landschap met hart en ziel. Alle grafische aspecten worden benadrukt: schaduw, reflectie en perspectief komen veelvuldig aan bod. Aan de vlakverdeling wordt veel aandacht besteed, terwijl de kleuren natuurlijk en versneden zijn. Pauline zoomt vaak in op het onderwerp. Schildert en voltooit ter plaatse, zomer en winter en direct in olieverf. Naast het grafische karakter, zijn de schilderijen herkenbaar aan een zekere ‘scherpheid’. Zowel in compositie als in contrast. De vele lessen van Jim Harris hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van een eigen zienswijze en directe schildertechniek. Exposeren komt regelmatig voor bij Galerie Mokum te Amsterdam, de Realisme beurs en Art Breda. Verder bij ‘tHuis aan de Amstel, Art in Redlight (2x), Art Zaanstad (2x), Zomerexpo Den Haag (2x), Landgoed Drakenburg te Baarn, Hilton City Hotel te München, Pintar Rapido Amsterdam en Londen, Vondel CS, Cloud Art en Landgoed Zonnestraal Hilversum met Urban Painters Amsterdam.

De expositie is alle weekends in mei te zien van 12.00 – 17.00 uur bij Landgoed Zonnestraal, Dresselhuyspaviljoen, aan het Loosdrechtse bos 19, 1213RH, in Hilversum. Kijk voor meer informatie op de website van Urban Painters Amsterdam

BRON: Persbericht Urban Painters Amsterdam

Lees ook:Anna Khodorovich wint Rembrandt Young Talent Award
Lees ook:Pauline van Buringen wint Pintar Rapido 2016
Lees ook:Kunst en ambacht op Landgoed Klarenbeek
Lees ook:Hermitage Amsterdam memoreert huwelijk Willem II en Anna Pavlovna
Lees ook:Winnen: twee kaarten voor The Future of Fashion is Now

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>