Daan Roosegaarde gaat voor schone lucht

De Smog Free Tower in Rotterdam CREDITS Studio Roosegaarde

Ontwerper Daan Roosegaarde gaat voor het creëren van schone lucht. Voor zijn nieuwe project Smog Free in Rotterdam heeft hij de grootste ‘smogstofzuiger’ in de wereld gepresenteerd. Deze stofzuiger in de vorm van een toren zal straks over de gehele wereld reizen. 

De lancering van het Smog Free Project vond plaats op  4 september in het bijzijn van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Bij het Smog Free Project draait alles om een grote toren. Deze toren, die eerst op Kickstarter is geplaatst in het kader van crowdfunding, is gemaakt van smogringen. Ondersteuners van het project konden een smogring kopen en zo 1.000 m3 schone lucht aan de stad Rotterdam schenken. Volgens Roosegaarde moeten mensen meer gaan doen, niet minder. De Smog Free Toren wordt gelanceerd om een schone toekomst te laten zien.” Met de toren moet het leven weer beter worden in de stad, vooral op het gebied van de luchtvervuiling. Luchtvervuiling en smog zijn dan weliswaar onzichtbaar, maar ze hebben wel degelijk effect op het leven van de mens. In Nederland zouden we als gevolg van smog zo’n negen maanden korter leven.

Om tot het project te komen heeft het team van Studio Roosegaarde gepatenteerde ion-technologie gebruikt om de grootste smogstofzuiger in de wereld te maken. In de toren worden smogvrije bubbels geproduceerd, waar mensen gratis kunnen ademen en schone lucht kunnen ervaren. De eerste zeven meter van de toren maakt 30.000 m3 aan lucht schoon per uur, waarbij niet meer energie wordt verbruikt dan een waterboiler. De toren draait op groene energie. Aan de hand van de verzamelde smogdeeltjes worden nieuwe producten gemaakt door Studio Roosegaarde in de vorm van juwelen. In de lucht van smog zit koolstof, wat gebruikt wordt voor de Smog Free Ring of de Smog Free manchetknopen.

Het is overigens niet de bedoeling dat de Smog Free Tower in Rotterdam blijft staan. Mede op basis van Kickstarter zal het project de wereld overreizen naar andere steden met vergelijkbare problematiek als Mumbai en Beijing. In Rotterdam staat de Smog Free Tower in de Vierhavensstraat 52. De toren is ontwikkeld door Daan Roosegaarde en zijn team van Studio Roosegaarde in samenwerking met gespecialiseerde partijen als ESN Europe, Bob Ursem en en wordt mede mogelijk gemaakt door de stad Rotterdam, de haven van Rotterdam, DOEN en Eneco.

BRON: Persbericht Studio Roosegaarde

Lees ook:Daan Roosegaarde lanceert smogvrij project in China
Lees ook:Daan Roosegaarde zet Centraal Station Amsterdam in het licht
Lees ook:Museumplein Amsterdam in de ban van het Waterlicht
Lees ook:Daan Roosegaarde opent nieuw permanent kunstwerk op Schiphol
Lees ook:Rainbow Station in Amsterdam in beeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>