Een hommage aan de ‘Prima Mens’

Monument voor Prima Mensen, opening CREDITS: Domenique Himmelsbach de Vries

Het Monument voor Prima Mensen, een betonnen pentagram van vijf meter hoog, met twee opgestoken duimen als hommage aan”de prima mens”, is deze week geopend op de dijk aan het Veluwemeer. Dit kunstwerk is gemaakt door sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries uit Amsterdam. Het monument maakt deel uit van kunstroute Flevoku(n)stboulevard.
“In het digitale domein heerst een vrijblijvend engagement van ‘liken’.” Himmelsbach stelt dat deze vrijblijvendheid verbroken moet worden en vertaald ​moet ​worden naar lof-serenades in de publieke ruimte. Een betonnen hommage voor de prima mens; een gedenkplek voor inspirerende vuilnismannen, kunstenaars, schrijvers, goeroes en vrienden. Het monument moet Nederland tot vers optimisme inspireren en dienst doen als verbindend verhaal tussen prima mensen.

Onder het kunstwerk zullen prima mensen, in naamtegels, worden vereeuwigd. Mocht Nederland in de toekomst overstromen dan hoopt Himmelsbach dat dit beeld van 8000 kilo beton, als een laatste overblijfsel van onze beschaving, boven het water uit steekt. Dit zodat het beeld overlevende generaties van inspiratie voorziet. De ambitie is om het monument uit te laten groeien tot bedevaartsoord voor prima mensen.

Jaarlijks zullen er nieuwe namen toegevoegd worden, te beginnen de prima mensen van bewoners uit de omgeving. In de toekomst kan een prima mens worden aangedragen via www.monumentvoorprimamensen.nl. Een voorwaarde is dat tien andere personen de voordracht moeten steunen. Een prima mens wordt dan geëerd met zijn of haar naam op een tegel die bij het kunstwerk wordt gelegd.Het kunstwerk is te bezichtigen op de dijk naast kruising Bremerbergweg Spijkweg bij Biddinghuizen. Meer informatie over de gehele kunstroute is te vinden op www.flevokunstboulevard.nl.

BRON: Persbericht Domenique Himmelsbach de Vries

Lees ook:Nieuwkoopse Kunstroute voor de tiende keer
Lees ook:Bergen op Zoom krijgt monument NU
Lees ook:Ode aan de Vrouw van Edwin de Vries
Lees ook:Twee ton voor de man die de wolken meet
Lees ook:De Bommelse Kunstroute: een wandeling vol inspiratie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>