Nieuwe Berlijnse muur verdeeld arm en rijk

Nada Prlja, Peace Wall, 2012. Foto: Sophia Weimer

Zo’n 200 meter ten zuiden van de locatie waar zich tijdens de koude oorlog Check Point Charly bevond, staat nu als onderdeel van de zevende Berlijnse Biënnale een nieuwe Berlijnse muur. Waar de oude Berlijnse muur als doel had het oosten en het westen van elkaar te scheiden, moet deze muur (die door kunstenares Nada Prlje werd geplaatst) mensen juist op de kloof tussen arm en rijk wijzen.

De zevende Berlijnse Biënnale staat in het teken van politieke kunst en dit was één van de redenen dat de organisatoren hebben gekozen om de Peace Wall van Nada Prlja te plaatsen, ondanks dat men zich bewust was van alle gevoelens die het werk in de stad zou losmaken. Een vertegenwoordiger van de Biënnale lichtte toe dat de locatie (de Friedrichstraße) werd gekozen omdat op deze plek in Berlijn de kloof tussen arm en rijk het duidelijkst zichtbaar is. Aan de ene kant van de muur zijn diverse luxe winkels en aan de andere kant grenst de arme multi-etnische wijk Kreutzberg.

De meningen over deze Berlijnse muur zijn sterk verdeeld. In de commentaren bij de Tagesspiegel zijn er mensen die zich ergeren aan de muur omdat deze gevolgen voor de verkopen van de middenstanders in de omgeving zou hebben, maar ook zijn er mensen die het goed vinden dat op deze manier de kloof tussen arm en rijk onder de aandacht wordt gebracht. Deze nieuwe Berlijnse muur van 12 meter lang en 5 meter hoog zal nog tot en met 1 juli de Friedrichstraße blijven verdelen.

Lees ook:Klaar voor de Amstelveen Triënnale 2014
Lees ook:Daan Roosegaarde opent nieuw permanent kunstwerk op Schiphol
Lees ook:Win ruim €13.000 in de Ørestad Street Art Competition
Lees ook:Rijksmuseum maakt zich op voor opening Philipsvleugel
Lees ook:Initiatief Muur te huur van Museum van Bommel van Dam is groot succes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>