Kunst in de boekwinkel

Thomas van Aquino

MAASTRICHT (ANP) – Op een muur in de Dominicanenkerk in Maastricht is zondag de restauratie van een muurschildering uit 1337 met een afbeelding van (de heilige) Thomas van Aquino voltooid. Restaurateurs werkten drie jaar lang aan de restauratie van de schildering.

De Maastrichtse wethouder Gerdo van Grootheest onthulde het kunstwerk zondag in de kerk, die inmiddels als boekhandel (Selexyz) functioneert. Het kunstwerk werd in 1866 door Victor de Stuers ontdekt, een advocaat en politicus die vaak wordt beschouwd als de oprichter van de Nederlandse monumentenzorg.

De muurschildering uit 1337 was lange tijd met kalk bedekt en toont verschillende voorstellingen uit het leven van Thomas van Aquino.

De Italiaanse theoloog en filosoof Thomas van Aquino werd in 1328 heilig verklaard. ,,Een kleine tien jaar later werd zijn levengeschiedenis al in de kerk op de muren geschilderd”, aldus Ton Harmes van boekhandel Selexyz Dominicanen. ,,Niet alleen dat maakt het een bijzondere muurschildering, maar het is ook nog eens de enige in haar soort.”

Lees ook:Russische Iconen in de Hermitage
Lees ook:Top-6 Kunstbeurs Tefaf 2010
Lees ook:Zeldzame 17e-eeuwse helm gevonden in Fries kerkje
Lees ook:Betaalbare kunst in Maastricht
Lees ook:Het Grootste Museum van Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>