Een kleed van vissenhuiden en een lamp die energie wint uit de Maas, in het futuristische Drijvend Paviljoen schitteren tijdens de Wereldhavendagen bijzondere kunstwerken. RO’CYCLE (Rotterdam Recycled) maakt duidelijk dat afval op allerlei manieren herbruikbaar is. Verschillende duurzame kunstenaars exposeren in het paviljoen en er is een pop-up pimpstation waar Rotterdamse kunstenaars ter plekke afgedankte spullen van bezoekers nieuw leven inblazen. Daarnaast vinden in het paviljoen lezingen plaats, mogen kinderen knutselen met plastic afval en krijgen bezoekers uitleg over duurzame projecten van de gemeente Rotterdam. RO’CYCLE vindt plaats op 2, 3 en 4 september en is geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Net als in de wereldzeeën drijft er heel wat afval in de Rotterdamse Maas. Aangezien juist deze Maas een hoofdrolspeler is tijdens de Wereldhavendagen, een goede reden om een licht te schijnen op de problematiek van het (drijvend) afval van een grote stad. En dan vooral het hergebruik ervan. Daarom staat het Drijvend Paviljoen tijdens de Wereldhavendagen volledig in het teken van hergebruik en recycling. Van afval en afgedankte gebruiksvoorwerpen kunnen de mooiste objecten gemaakt worden, bewijzen verschillende duurzame kunstenaars tijdens RO’CYCLE, die allen een band hebben met Rotterdam. Hieronder de exposanten in het kort:
- Nienke Hoogvliet wil met haar werken het contrast laten zien tussen de afvalproblematiek van de zeeën en het moois dat de oceanen te bieden hebben. Zij exposeert met een kleed dat is vervaardigd van visafval.
- Ermi van Oers toont een lamp die laat zien dat de Maas een nuttige bron van bacteriën is, die energie opleveren. De lamp brandt op energie die deze bacteriën leveren.
- Isaac Monté maakt vazen van gekristalliseerde mineralen. Hij exposeert met de Crystal serie, het resultaat van onderzoek naar stalagmieten.
- Rolf Bruggink ontwierp De Zwarte Parel, een Rotterdamse kluswoning die werd omgetoverd in een architectonisch hoogstandje. Hij combineerde daarbij oud met nieuw en gaf oude materialen een nieuwe bestemming.
- Yaves S.E. Anthonio exposeert met zijn project Matter of Time, hij verwierf wereldfaam met zijn chopsticks van oceaanplastic. (onder voorbehoud)
Naast de expositie is er een pop-up pimpstation op RO’CYCLE te vinden. Rotterdammers kunnen hier hun oude schemerlamp, afgetrapte schoenen of fiets meenemen die dan ter plekke gepimpt word door kunstenaars Vinz CFH en Ricardo van Your Graffiti. Bezoekers worden opgeroepen om hun eigen oude spullen mee te nemen zodat deze een nieuw leven krijgen. Your Graffiti is een jong duo dat zich voornamelijk richt op workshops en muurschilderingen. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor de muurschildering op Woudestein, het stadion van de voetbalclub Excelsior. Vinz CFH is een artiest die zich heeft gespecialiseerd in muurschilderingen met het gebruik van traditionele graffiti met een realistische twist. Hij is verantwoordelijk voor Het Monster van Rotterdam, een reusachtige Octopus die tegen een schip opklimt. Dit schip maakt onderdeel uit van de Rewriters Route, een Rotterdamse streetart route van 7 kilometer waar meer dan dertig muurschilderingen te zien zijn.
Naast het pop-up pimpstation en de expositie van duurzame kunstwerken vinden meer activiteiten plaats in het paviljoen:
- Plastic Circle arrangeert een lunch op het water met de Plastic Whale en organiseert een workshop voor kinderen die van plastic afval bootjes kunnen maken.
- In het Auditorium geeft Ramon Knoester van Plastic Island op vrijdag, zaterdag en zondag twee keer per dag een presentatie tussen 12:00-13:00 en 15:00-16:00 uur. Op zaterdag vertelt Herco Kruik iets over Rotterdammers en bijnamen: 10:00-11:00 en 13:00-14:00 uur.
- Studenten van INHolland doen live radioverslag in het Drijvend Paviljoen van de Wereld Haven dagen.
- Buiten zijn er Aquarollers aanwezig waarmee kinderen kunnen ‘lopen over het water’.
- De gemeente Rotterdam geeft uitleg over circulaire waterstromen, waarbij de warmte van de Rotterdamse haven wordt teruggewonnen. De industrie in de haven levert op deze manier industriële restwarmte aan de stad voor de verwarming van woningen en gebouwen via het stadsverwarmingsnet. Ook wordt de restwarmte gebruikt in de glastuinbouw rondom Rotterdam. De energiebesparing die dit oplevert, verlaagt de energiekosten van de industrie en versterkt haar concurrentiepositie.
Lees ook:HA Schult brengt leger van afvalmensen tot leven in Tel Aviv
Lees ook:BEINGS: de wilde verschijnselen van het nu
Lees ook:The Big Draw in Rotterdam
Lees ook:Kunsthal Rotterdam viert de verjaardag van de Maastunnel
Lees ook:Rotterdam krijgt beeld Joep van Lieshout