Corso Zundert geheel in het teken van Vincent van Gogh

In de stijl van Van Gogh CREDITS: Stichting Bloemencorso Zundert

Het is 2015, het jaar van Vincent van Gogh. Het is september, nog een paar dagen en het grootste bloemencorso in de wereld, het corso van Zundert, is weer te zien. En laat Zundert nu net de plaats zijn waar Vincent van Gogh geboren en getogen werd. Geen wonder dat het thema voor het komende corso Vincent van Gogh is. 

Dit jaar vindt het corso plaats op zondag 6 september. De Zundertse buurtschappen hebben gedurende de zomermaanden met vereende krachten de corsowagens voor de optocht op de eerste zondag van september gebouwd. Met een beroemde dorpsgenoot als Van Gogh is bij wijze van uitzondering gekozen voor een themacorso dat geheel in het teken staat van het leven en de werken van Vincent van Gogh. De corso-ontwerpers hebben daarvoor een speciaal inspiratieprogramma gevolgd met tal van ontwerpen als gevolg. Het Zundertse corso heeft normaal gesproken namelijk helemaal geen thema om zo de maximale creatieve vrijheid te geven aan de ontwerpers. Maar voor de beroemdste Zundertenaar ooit, Vincent van Gogh, werd dus een uitzondering gemaakt.

Werd het werk van Van Gogh als bouwsteen gebruikt voor het corso, ook het leven van de kunstenaar zelf is door de ontwerpers meegenomen bij de bouw van de corsowagens. Zo is er het ontwerp ‘Inventaris’ van Ton van Beek en Gijs Martens, dat geïnspireerd is op het feit dat Vincent in zijn 37-jarige leven 38 keer is verhuisd. Zij verzamelden huisraad (stoelen, kastjes, bedden, …) op alle locaties waar Vincent ooit heeft gewoond, en maakten daaruit een grote vorm die voor de helft getikt wordt met dahlia’s. Een andere bijzonderheid is de remake van ‘Stemmingsexpressie’, een ontwerp dat meedeed in het corso van 2003. Ontwerper Yuri Dils werd getriggerd door een brief van Vincent waarin hij schreef dat hij van plan was de Aardappeleters nogmaals te schilderen maar dan met de nieuwe technieken die hij zich in Frankrijk had eigengemaakt. Dils heeft ‘Stemmingexpressie’ opnieuw gemaakt met nieuwe technieken en zijn verder ontwikkelde inzichten als corso-ontwerper.    Dit zijn slechts twee voorbeelden. Zie voor een overzicht van alle ontwerpen corsonetwerk.nl/zundert/ontwerpen-2015.

Afgelopen 29 juli bouwde Zundert overigens al een groot dahliatableau met een zelfportret van Vincent van Gogh op het Museumplein in Amsterdam. Deze speciale Van Gogh-activiteiten krijgen financiële ondersteuning van Van Gogh Brabant en vinden plaats in samenwerking met de alliantie Van Gogh 2015 en het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Het corso in Zundert is op zondag 6 september maar op maandag 7 september zijn er ook nog activiteiten. Op corsomaandag kijkt het publiek vanaf de grote corsotribunes de film ‘Lust for life’ (1956) over het dramatische leven van Vincent van Gogh. De film wordt geprojecteerd op de gevel van het Vincent van Goghhuis. De toegang is gratis. Op het Nassauplein staat United Artists in Residence, een kunstenaarscollectief uit Amsterdam. Naast dat ze spelen in een semi-akoestische band ontplooien ze activiteiten als schilderen, fotografie, film, tekenen, dans en poëzie, en alles natuurlijk geïnspireerd op Vincent van Gogh.

Kijk voor informatie over het corso en het bestellen van toegangskaarten voor dit bloemrijke spektakel op de website van Corso Zundert.

BRON: Persbericht Stichting Bloemencorso Zundert

 

Lees ook:Zundertse corsobouwers vieren sterfdag Vincent van Gogh
Lees ook:Doldwaze Van Gogh Dagen in het Vincent van GoghHuis
Lees ook:Salon Van Gogh in het Vincent van GoghHuis
Lees ook:Robert Zandvliet over zijn inspiratie door Van Gogh
Lees ook:Vincent van GoghHuis start crowdfundingsactie voor toekomst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>