Uitmarkt 2015: de groei van het talent

Uitmarkt 2014 CREDITS: Cris Toala Olivares

Jong Talent krijgt tijdens de 38e editie van de Uitmarkt prominent de aandacht. Op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 augustus wordt jong talent op de Uitmarkt zichtbaar door de Yellow Brick Road. Een gele programmalijn van jonge makers voor wie interactie met het publiek een wezenlijk kenmerk is van hun werk.

De Yellow Brick Road baant zich een weg over de Uitmarkt, dwars door podia en langs theatertentjes, dansvloertjes, poetrycars en andere objecten waar jong talent de confrontatie aangaat met het publiek. Pop-up theater, battles en balls modern, workshops, demonstraties en verschillende optredens vinden hier plaats. Om keuzes te maken uit het veelzijdige aanbod van de Yellow Brick Road, zijn voor zaterdag 29 augustus en zondag 30 augustus Jong Talent routes* ontwikkeld. De routes bieden een dagvullend en divers programma langs de vele optredens.

De Uitmarkt 2015 biedt met zo’n 2.000 artiesten en 30 podia een breed aanbod aan podiumkunsten, literatuur, museale kunsten en film. Enkele highlights op een rij:

Uitmarkt Boeken presenteert een veelzijdig programma op twee podia, het OBA Podium op het Museumplein en De Balie aan het Leidseplein en een uitgebreide Boekenmarkt op het Museumplein. Onderdeel hiervan is een literair programma met onder anderen Inge Schilperoord, Saskia Goldschmidt, Thomas Verbogt en Hagar Peeters. Verder besteden Joost Zwagerman en Pauline Slot aandacht aan kunst en musea, spreken Typex en Milan Hulsing over Graphic Novel en is er een muziekprogramma over Bob Dylan en Leonard Cohen met Kees ’t Hart, John Schoorl en Henk Hofstede. Jeroen van Inkel en Lex Pieffers treden op in een thrillersalon en daarnaast is er veel aandacht voor het literaire debuut van Margriet van der Linden, Annemarie de Gee en Lykele Muus. Nieuw dit jaar bij Uitmarkt Boeken is de uitreiking van de Opzij Literatuurprijs 2015 op zondag 30 augustus. Genomineerden Bregje Hofstede, Nina Polak, Niña Weijers, Franca Treur en Sana Valiulina zijn aanwezig bij de uitreiking.

Zondagochtend Concert: Traditiegetrouw wordt op zondagochtend om 11.00 uur de dag ingeluid door het Zondagochtend Concert, waarbij Opera Zuid en Lisa Jacobs een optreden verzorgen. Namens de Young Pianist Foundation zullen Rosalía Gómez Lasheras en Aidan Mikdad acte de présence geven. Jan-Willem Rozenboom, vaste pianist, componist en producer van zanger Guus Meeuwis, sluit het concert af met de Goldberg-variaties van Bach.

Beethovens Best: Na de zeer succesvolle en druk bezochte Uitmarkt Bach Dag in 2013 en de Uitmarkt Mozart Middag in 2014, wordt dit jaar op zondag Uitmarkt Beethovens Best georganiseerd in samenwerking met het Matangi Quartet. Tijdens dit programma in de Vondelkerk staat het werk van Beethoven centraal. Naast het Matangi Quartet zullen onder anderen Lisa Jacobs, Rembrandt Frerichs, het Cordaria Ensemble en Florian Verweij een ode brengen aan Beethoven.

Vrije Uitloop: Het Amsterdam Fringe Festival organiseert dit jaar opnieuw de Vrije Uitloop, waar onder andere wordt geteknorobict (lekker sportief doen op Tekno). In ANDERSOMLAND, het thema van de Vrije Uitloop, is alles juist net even niet zoals je het verwacht. Artiesten van het Amsterdam Fringe Festival tonen sneak previews van hun voorstellingen op het podium van de Vrije Uitloop.

De Uitmarkt wordt mede mogelijk gemaakt door: VVV Nederland (hoofdsponsor), ABN AMRO (hoofdpartner), BankGiro Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mountain Dew, Provincie Noord-Holland, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam, OBA en Waternet.  De Uitmarkt wordt in opdracht van Stichting Uitmarkt georganiseerd door Amsterdam Marketing en De Vries Producties. De Uitmarkt heeft als doel het bevorderen van cultuurparticipatie door een zo breed mogelijk publiek te laten kennismaken met het rijke en gevarieerde aanbod voor het komende seizoen. De doelgroep bestaat uit (potentieel) cultureel geïnteresseerden uit heel Nederland.

BRON: Persbericht Uitmarkt Amsterdam

Lees ook:The Yellow Brick Road bij Van Gogh Museum Amsterdam
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest pakt uit op Uitmarkt 2015
Lees ook:Genomineerden Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015
Lees ook:Amsterdam als ontmoetingscentrum voor de kunstenaar
Lees ook:Francis Bacon bij Christie’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>