Amsterdam Light Festival wordt internationaler dan ooit

Effervescence van Geraud Périole, Amsterdam Light Festival 2014-2015, foto Janus van den Eijnden

De internationale jury van het Amsterdam Light Festival heeft uit maar liefst 330 inzendingen een eerste selectie gemaakt. De lichtkunstwerken zijn van donderdag 26 november tot en met zondag 17 januari tijdens de vierde editie van het festival in Amsterdam te bezichtigen.

De jury selecteerde 35 kunstwerken die straks te zien zijn langs de vaarroute Water Colors en de wandelroute Illuminade. De komende maanden wordt de technische uitvoerbaarheid verder onderzocht. De jury bestaat uit Rogier van der Heide (artistiek directeur Amsterdam Light Festival), Paul James (hoofdredacteur van mondo*arc magazine), Jeroen Junte (journalist voor onder andere de Volkskrant, Architectuur NL, FRAME en Elle Decoration) en Janet Echelman (kunstenaar). Rogier van der Heide: “We hebben inzendingen ontvangen uit een groot aantal landen, waaronder Japan, Australië en Zweden. Ten opzichte van vorig jaar is dat een stijging van 36%. Internationale kunstenaars weten ons steeds beter te vinden. Een ontwikkeling die wij toejuichen omdat het festival een community is waar internationale creatieven, innovators en technici elkaar ontmoeten en zo de kans krijgen om te leren van elkaars expertise op het gebied van lichtkunst en -innovaties.”

Met het thema vriendschap wil het festival het belang van vriendschap voor iedereen op de wereld benadrukken. De vaarroute – Water Colors – toont bezoekers kleurrijke, hedendaagse lichtkunstwerken en slingert dwars door de historische binnenstad. Opvallend is de inzending Paths Crossing, ingediend door Ralf Westerhof. Paths Crossing visualiseert paden van mensen die elkaar ontmoeten, bij elkaar blijven of elkaar uit het oog verliezen. De vriendschappen zijn soms kortstondig en intens, dan weer langdurig en sluimerend. Een lichtgevende tijdlijn van 250 meter lang die symbool staat voor onze relaties. Naast de vaarroute is er een speciale wandelroute – Illuminade – waar interactie met de lichtkunstwerken een belangrijke rol speelt. Een geselecteerd kunstwerk voor de Illuminade is Strangers in the Light van Victor Engbers en Ina Smits. Twee 6 meter hoge verkeerslichtfiguren staan tegenover elkaar. Te wachten tot zij de straat over kunnen steken en elkaar eindelijk de hand kunnen schudden. Een impliciete uitnodiging voor bezoekers en voorbijgangers om hetzelfde te doen en misschien zelfs een nieuwe vriendschap te starten.

Er zijn de komende editie dus weer twee routes:

Water Colors, de vaarroute: 26 november 2015 – 17 januari 2016

Illuminade, de wandelroute: 10 december 2015 – 3 januari 2016

BRON: Persbericht Amsterdam Light Festival 

Lees ook:Vijfde editie Amsterdam Light Festival geopend
Lees ook:Jury Amsterdam Light Festival maakt eerste selectie
Lees ook:Het licht in Amsterdam is aan: Amsterdam Light Festival
Lees ook:Amsterdam Light Festival presenteert editie 2015-2016
Lees ook:Jury maakt voorselectie Amsterdam Light Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>