Een kunstzinnige zomer op de buitenplaats in Beeckestijn

De creatie van Giny Vos CREDITS: Giny Vos, Eveline Mulckhuyse

Op zondag 22 juni 2014 opent de tentoonstelling ‘Zomeren op de buitenplaats’ op Buitenplaats Beeckestijn. Tien gerenommeerde kunstenaars maken hier een nieuw werk, een folly oftewel een wonderlijk bouwsel. Een folly is een bouwwerk dat eigenlijk met opzet nutteloos van aard is. 

Stadstuinen als die van Beeckestijn hadden in het 18e eeuwse Frankrijk een grote sociale functie als locatie voor uitbundige feesten voor aristocraten en welgestelden, zoals het fête champêtre (‘pastoraal feest’, tuinfeest) en het fête galante (feest van de ‘hofmakerij’). Kunstenaar Giny Vos brengt met haar folly Swing een bekend motief uit de 18e eeuwse schilderkunst terug in de stijltuinen van Beeckestijn. Haar installatie is geïnspireerd op de schommelende jonge vrouwen gekleed in uitbundig gedrapeerde jurken en omgeven door overdadig groen en rozenstruiken, zoals vaak afgebeeld op de schilderijen van de Franse kunstenaar Watteau (1684-1721) en Fragonard (1732-1806). De jurk van Swing is gemaakt van iriserende folie, waarvan de kleurtinten afhankelijk van de kijkhoek veranderen. Bijzonder is dat de jurk van deze folly is gemaakt met assistentie van Niki Milioni. Zij studeerde in 2013 af aan de Gerrit Rietveld Academie afdeling Mode.

Deelnemende kunstenaars zijn naast Giny Vos, Maze de Boer, Frank Havermans, Fransje Killaars, Job Koelewijn, Jean Bernard Koeman, Gabriel Lester, Leonard van Munster, Berend Strik en Chikako Watanabe.

De follies van de kunstenaars zijn tot en met 28 september te zien bij Buitenplaats Beeckestijn, Rijksweg 134, 1981 LD Velsen-Zuid. Openingstijden landhuis: do t/m zo van 11-16:00 uur, de tuin is geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De entree bedraagt 4 euro.

 

Lees ook:Musea kopen kinderstoel Gerrit Rietveld
Lees ook:Rietveld-studenten protesteren tegen verhuizing
Lees ook:Een juweel van een verkoopexpositie
Lees ook:Studenten Gerrit Rietveld Academie exposeren in Cobra Museum
Lees ook:ONTHULLING: kunstwerk Passage de La Baleine

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>