Ontdek de Antwerpse Musea met de Antwerp Museum App

De Antwerp Museum App is vanaf nu verkrijgbaar CREDITS: Stad Antwerpen

Antwerpen is een stad vol musea. Op diverse vlakken kun je als liefhebber van een museum terecht. Ga je voor kunst van oude meesters of wil je meer weten over de Vlaamse letteren, mode of fotografie? Je kunt het allemaal vinden en ontdekken in de Belgische stad aan de Schelde. En vanaf nu kun je deze ontdekkingsreis nog verder vormgeven via de Antwerp Museum App.

De Antwerp Museum App, beschikbaar via zowel de Apple Store als de Play Store voor Android, is gratis te downloaden voor je smartphone of tablet. Zowel binnen de muren van de deelnemende musea als door de stad en op verschillende locaties kun je met de app Antwerpen en haar musea van een andere kant leren kennen. De app is geschikt voor zowel binnen- als buitenlandse toeristen en bezoekers van de musea. Niet alleen bevat de app exclusieve informatie en leuke weetjes, maar ook interessante rondleidingen en leuke spelletjes voor tussendoor. Er worden continu nieuwe rondleidingen aan het aanbod toegevoegd, waardoor er altijd wat nieuws is te ontdekken. Ook wordt het aantal deelnemende musea nog steeds uitgebreid.

Online én offline

Met de app worden de musea van Antwerpen als één geheel op de kaart gezet, omdat de app niet alleen de mogelijkheid biedt één rondleiding per museum te volgen, maar ook alle andere rondleidingen in de andere musea. Kortom: de app biedt een totaalverhaal en een totaalervaring van de Antwerpse musea. Je kunt de app gebruiken via de gratis WiFi van de stad, maar eventueel kun je de app ook gereed maken voor offline gebruik. Het enige nadeel hieraan is dat niet alle audio en video dan werkt, waardoor je een deel van de beleving van de app zult missen. Het beste is dus om gebruik te maken van de gehele, interactieve, en dus online app.

Eigen tempo

In het Antwerpse Rubenshuis, de oude woonstee van Peter Paul Rubens, kreeg Kunst.blog.nl de eer samen met collega-journalisten uit vooral Vlaanderen de Antwerp Museum App voor het eerst uit te proberen. Gekozen werd voor de rondleiding van 1,5 uur. Dit lijkt lang, maar je kunt zo snel of zo langzaam door de rondleiding gaan als je zelf wilt. Wil je langer genieten van een bepaald kunstwerk, dan kun je dus langer blijven zitten en kijken naar al het moois om je heen. Het leuke aan de applicatie is dat je heel veel ins en outs achter de werken van, in dit geval, Rubens te weten komt. Natuurlijk hangen er in het museum bordjes bij de werken, waar wordt ingegaan op de werken, maar met de audiofragmenten komt er net wat extra leven in die informatie. Het biedt je bijna de mogelijkheid om mee te kijken met Rubens, zelfs al is er een tijdspanne van enkele eeuwen tussen de realisatie van de werken en de rondleiding die je meemaakt via de app.

In het geval van de 1,5 uur durende rondleiding geldt dat je met je telefoon of tablet in de hand en de speciale oordopjes in je oor, die gratis ter beschikking worden gesteld als je de app gaat gebruiken, door het gehele Rubenshuis wordt geleid. Je gaat van zaal tot zaal, waarbij je per zaal wordt gewezen op de diverse eyecatchers in de collectie. Het staat je uiteraard vrij om verder te kijken dan die eyecatchers, want ook buiten die aangedragen werken is er genoeg moois te zien in het Rubenshuis. Wil je even een pauze van alle informatie, dan kan dit ook. Bij diverse punten in de rondleiding biedt de applicatie je de mogelijkheid om even te ontspannen. Maak bijvoorbeeld een zelfportret in een Rubens of los de schuifpuzzels op. Let op: deze zijn niet altijd even gemakkelijk en vergen wat tijd en kunde! Wil je gewoon verder of heb je niet zoveel tijd ter beschikking? Geen probleem: de app stelt je in staat de rondleiding op je eigen tempo te doen en is bovendien beschikbaar nadien. Zo kun je dus ook achteraf nog even terugkijken in het museum waar je net geweest bent en bepaalde informatie nog op je in laten werken.

Tabs

Wat vindt je nu eigenlijk in de app? De app is te bedienen via vijf tabs. Deze tabs zijn ‘Ontdek’, ‘Tours’, ‘Musea’, ‘Werken’ en tot slot de tab ‘Ik’. Alle vijf de tabs werken binnen de applicatie om je beleving te optimaliseren. Onder ‘Ontdek’ worden bijvoorbeeld thema’s van de diverse deelnemende musea onder de aandacht gebracht. Het kan dan gaan om bekende, maar ook om minder bekende thema’s. Verder staan bij ‘Ontdek’ ook tips om de stad verder te ontdekken. De tab ‘Tours’ omvat alle rondleidingen die in de applicatie zijn opgenomen tot nog toe. Het gaat hierbij om zowel rondleidingen in de musea als tours door de stad. Omdat de tour te downloaden is voor offline gebruik, maar dan dus wel zonder toegang tot veel extra’s, kun je altijd door Antwerpen lopen en de stad en de musea ontdekken.

De tab ‘Musea’ omvat de musea in Antwerpen. Onder deze tab bevindt zich praktische informatie over de musea in de stad, maar ook de rondleidingen en de topstukken uit de collectie. De topstukken en de overige werken kun je vervolgens weer terugvinden en ook zoeken onder de tab ‘Werken’. Op die manier kun je nog meer informatie vergaren over een bepaald werk, zeker als dit werk eigenlijk niet echt wordt toegelicht in de rondleiding. Dit kan immers weleens voorkomen. Tot slot is er de tab ‘Ik’. Onder ‘Ik’ kunnen de rondleidingen en werken gemarkeerd worden als favorieten van de gebruiker van de app. Ook offline tours worden hier bewaard.

Ontwikkeling

Op dit moment zijn zo’n 16 rondleidingen in de musea opgenomen in de applicatie en ook nog eens vijf wandelingen in de stad. Nog niet alle musea zijn bij de app aangesloten. Ook zijn nog niet alle rondleidingen verkrijgbaar in meerdere talen. De app is dan ook nog volop in ontwikkeling. De meeste rondleidingen zijn overigens wel in het Nederlands verkrijgbaar en een deel ook al in het Engels. Franse en Duitse edities volgen voor een deel van de rondleidingen op korte termijn. De deelnemende musea zijn Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, FOMU| Fotomuseum, KMSKA, Letterenhuis, M HKA, Maagdenhuismuseum, MAS|Museum aan de Stroom, Middelheimmuseum, MOMU|Modemuseum, Museum Eugeen Van Mieghem, Museum Mayer van den Bergh, Museum Plantin-Moretus, Museum Vleeshuis, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Red Star Line Museum, Rockoxhuis en het Rubenshuis.

Wil je de Antwerp Museum App zelf proberen? Kijk dan in de Apple Store of Play Store voor Android of kijk op deze website en download de app!

Lees ook:Kunst proeven in Antwerpen: Antwerp Art Weekend
Lees ook:Groninger Museum lanceert nieuwe iBeacon Museum App
Lees ook:De hoek onder de aandacht: Extra City toont The Corner Show
Lees ook:Antwerpse Museumnacht trekt duizenden bezoekers
Lees ook:Themarondleidingen ‘pronken met de stad’ in het Cuypershuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>