MoMa neemt iPad-app Björk op in collectie

Björk Gudmunsdóttir and Scott Snibbe. Three views of “Virus,” from Biophilia. 2011 CREDITS: Biophilia by Björk, MoMa

Het New Yorks Museum of Modern Art (MoMA) heeft de iPad-app van de IJslandse zangeres Björk in de collectie opgenomen. Het gaat om de app Biophilia die in 2011 verscheen. Deze app, een combinatie van een muziekalbum en een multimediale ervaring, is de eerste app die permanent in de collectie van MoMa is opgenomen. 

De muziek op het album is door Björk gemaakt, waarbij een deel op de iPad werd gemaakt. Het bijzondere aan Biophilia is dat de gebruikers van de app kunnen aanpassen. Ze kunnen bijdragen aan de inhoud van Biophilia. Dat komt omdat elk nummer een eigen mini-omgeving bevat waar met interactieve thema’s gespeeld kan worden.

Dat Biophilia is opgenomen in de collectie van MoMa is niet zo vreemd. De gehele app straalt één en al kunst uit. Het bijschrift bij Biophilia toont ook de kunstzinnige opdracht er achter: “Biophilia is een opmerkelijke en innovatieve multimediabeleving van muziek, natuur en technologie. Je kan Biophilia gebruiken om muziek te maken en er meer over te leren, om meer te weten te komen over natuurfenomenen of om gewoon van Björks muziek te genieten.” De curator van MoMa, Paola Antonelli, geeft in een blog over Biophilia aan, al langer nagedacht te hebben over het toevoegen van Biophilia aan de collectie, omdat Björk met haar app een compleet nieuwe dimensie gaf aan de wereld van apps en het luisteren van muziek.

Wil je het zelf ervaren? Kijk hier:

 

Lees ook:MoMA boeken nu ook op de iPad
Lees ook:Apenstaartje in museumcollectie MoMA
Lees ook:Sociale technologie ontmoet kunst: SidHack Rotterdam
Lees ook:Filmcollectie Andy Warhol krijgt digitale vorm
Lees ook:MoMa brengt diepte in werken Gauguin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>