Veronika Eberle speelt Beethovens Vioolconcert

Violiste Veronika Eberle zette zich internationaal op de kaart met Beethovens Vioolconcert. Op 17 en 19 september aanstaande speelt ze het samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Ivor Bolton in Het Concertgebouw in Amsterdam. Naast Beethovens Vioolconcert staat ook Symfonie nr. 3 ‘Schotse’ van Mendelssohn en Ouverture ‘Jeanne d’Arc’ van Moscheles op dit vroeg romantisch getinte programma.

Als zestienjarige trok Veronika Eberle (1988) internationaal de aandacht met een weergaloze vertolking van Beethovens Vioolconcert tijdens de Salzburger Festspiele in 2006 onder leiding van Sir Simon Rattle. Sindsdien is het één van haar lievelingsstukken en speelt ze het in gerenommeerde concertzalen. Dat Beethoven zelf geen onverdienstelijk violist was blijkt wel uit zijn Vioolconcert; het is zijn eerste echte romantische soloconcert, geschreven vol contrasten en bovendien uiterst virtuoos.

Dirigent Ivor Bolton is een jaarlijks terugkerende gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zijn programma’s met repertoire uit de vroeg romantische tijd gooiden hoge ogen bij het grote publiek. Naast Beethoven dirigeert hij Mendelssohns beroemde Derde ‘Schotse’ symfonie, een muzikale weerslag van een vakantie die de componist in Schotland doorbracht. Bolton dirigeert ook vanaf 6 september 2016 het Nederlands Kamerorkest in de opera Le Nozze di Figaro van Mozart bij De Nationale Opera.

In het tweede deel van Symfonie nr. 3 van Mendelssohn is een hoofdrol weggelegd voor klarinettist Leon Bosch, die een solo speelt die gebaseerd is op een Schotse volksdans. Bosch speelt al sinds 1985 bij het Nederlands Philharmonisch Orkest; vanaf 1989 is hij solo-klarinettist. Leon Bosch is afkomstig uit Limburg en daar opgegroeid met de cultuur van de blaasmuziek. Hij studeerde klarinet en directie aan het Conservatorium van Maastricht en begon zijn loopbaan als professioneel klarinettist op 18-jarige leeftijd bij het Limburgs Symfonie Orkest.

Dit bijzondere concert is te zien en te horen op vrijdag 16 september om 20.15 uur in de Philharmonie in Haarlem, op zaterdag 17 september om 20.15 uur in Het Concertgebouw en op maandag 19 september om 20.15 uur in eveneens Het Concertgebouw in Amsterdam.

BRON: Persbericht Orkest.nl

 

Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest bestaat 30 jaar
Lees ook:Het Nederlands Philharmonisch Orkest in De School
Lees ook:Januari is Mozart-maand bij het Nederlands Kamerorkest
Lees ook:Masterclass met chef-dirigent Marc Albrecht
Lees ook:Chef-dirigent Marc Albrecht geeft masterclass

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>