Joey Roukens beleeft première bij Nederlands Philharmonisch Orkest

Joey Roukens CREDITS: Orkest.nl

Als kroon op zijn jaar als composer-in-residence bij het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, gaat op zaterdag 18 juni 2016 het nieuwe werk Morphic Waves van Joey Roukens in première. Het grootse orkestrale werk wordt uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Marc Albrecht. Naast Morphic Waves staat tijdens dit laatste concert van het seizoen Symfonie nr. 4 van Brahms en de Rückert-Lieder van Mahler op het programma.

Joey Roukens (33) studeerde compositie aan het Rotterdams Conservatorium. Sinds zijn afstuderen in 2006 weet hij met zijn energieke muziek een groot publiek te bereiken en stromen de opdrachten binnen. Recentelijk schreef hij twee stukken voor het Koninklijk Concertgebouworkest, Out of Control (2011) en Chase (2012), componeerde hij ter gelegenheid van de opening van TivoliVredenburg in 2014 het euforische Rising Phenix voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor en ging in maart 2016 zijn vioolconcert Roads to Everywhere in première bij Asko|Schönberg. Roukens ging in 2009 voor het eerst de grens over met Fast Movement and Epilogue, dat hij schreef voor Tokyo Sinfonietta. In 2015 beleefde het kamermuziekwerk Lost in a Surreal Trip voor Britten Sinfonia in Londen zijn première. Daarnaast wordt zijn werk inmiddels over de hele wereld uitgevoerd, zoals recentelijk in de Verenigde Staten, Mexico en Rusland.

In seizoen 2016-2017 speelde het Nederlands Kamerorkest zijn compositie Percussion Concerto (2011) en bracht het Nederlands Philharmonisch Orkest het werk From Funeral to Funfair (and back…) (2007) ten gehore in Het Concertgebouw. Joey Roukens wijkt met Morphic Waves af van zijn gebruikelijke componeerwijze. Waar hij in eerdere werken heel intuïtief te werk ging en een grillig mozaïek opbouwde uit uiteenlopende elementen die snel veranderen, gaat hij in dit stuk uit van een strengere, meer conceptuele benadering. Morphic Waves draait om textuur; afzonderlijke lagen van repeterende noten schuiven over elkaar heen, waardoor een golfachtige dynamiek ontstaat. Naarmate het stuk vordert, laat Roukens de strengheid los en ontwikkelt de muziek zich vrijer. Uiteindelijk komt het stuk in een heftig en donker vaarwater, waarbij ook het ritmische element steeds sterker wordt.

Naast het nieuwe werk van Roukens speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albrecht de Rückert-Lieder van Mahler, gezongen door mezzosopraan Alice Coote, en Symfonie nr. 4 van Brahms. Morphic Waves past hier volgens Roukens uitstekend tussen. “Mahler is een van mijn muzikale helden. Hij is ook een eclecticus en een componist die het ging om de emotionele inhoud, een verhalenverteller.” Ook Brahms wordt door Roukens bewonderd. “Brahms heeft een krachtig romantisch temperament. Dat hoor je terug in de zorgvuldig ontworpen structuren en de vaak weemoedige ondertonen van Symfonie nr. 4.”

De première van het werk van Roukens is op zaterdag 18 juni om 20.15 uur in Het Concertgebouw. Ook op maandag 20 juni om 20.15 uur is het werk te beluisteren in Het Concertgebouw.

BRON: Persbericht Orkest.nl 

 

Lees ook:Losse kaartverkoop 2015 – 2016 Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest start
Lees ook:Januari is Mozart-maand bij het Nederlands Kamerorkest
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest pakt uit op Uitmarkt 2015
Lees ook:De Kerstconcerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest bestaat 30 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>