Ontrafel het mysterie van Elgar in Het Concertgebouw

Edward Elgar CREDITS: Orkest.nl

Musicoloog Theodore van Houten en pianiste Maud Nelissen geven voorafgaand aan de uitvoering van de Enigma Variations door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigente Simone Young op zaterdag 30 januari een inleiding over dit mysterieuze werk van de Engelse componist Edward Elgar. Het grootschalige orkestwerk is niet alleen vanwege de muziek beroemd, maar ook door het raadsel dat met de muziek verbonden is. Van Houten en Nelissen nemen het publiek mee op een spannende reis door dit meesterwerk. De inleiding begint om 19.40 uur in De Spiegelzaal.

De Enigma Variations bevatten veertien variaties op een thema dat, zoals Elgar zelf zei ‘nooit gespeeld wordt’. Daarnaast beeldt elke variatie een specifiek persoon uit zijn leven uit. Al sinds 1899 zoeken musicologen naar de oplossing van het enigma; welk thema heeft Edward Elgar gebruikt voor zijn variaties? En wie zijn die personen? Elgar (1857 – 1934) gaf gedurende zijn leven wel eens kleine hints en begreep niet dat niemand zijn code kon kraken.

Theodore van Houten (1952) publiceerde in 1976 voor het eerste over Elgars enigma en reisde daarna de hele wereld over. Hij geeft de inleiding samen met pianiste Maud Nelissen, die de avond muzikaal illustreert. Nelissen is gespecialiseerd in het begeleiden van en componeren voor zwijgende films. Zij is een jaarlijks terugkerende gast op de festivals voor historische films in Pordenone en Bologna. Ook werkte zij veel voor het Nederlands Filmmuseum en in Hollywood. Recent heeft zij de score van Lehár voor Stroheims The Merry Widow (1925) in oude luister hersteld. Sinds twintig jaar werkt zij nauw samen met Theodore van Houten aan de presentatie van zwijgende films.

De Enigma Variations worden gedirigeerd door de Australische dirigente Simone Young, die op deze avond haar debuut maakt bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Young maakte de afgelopen tien jaar indruk in Hamburg, waar ze algemeen directeur en artistiek manager was bij de Staatsopera van Hamburg én chef-dirigent van de Philharmoniker Hamburg. Ze boekte grote successen met klassiekers als Elektra, Salome en Die Meistersinger von Nürnberg, maar nam ook risico’s met de opera’s van Britten. Sally Matthews treedt op als sopraan.

DELIUS

Five songs from the Norwegian

ELGAR
Enigma Variations

GRIEG

Suite nr. 1 en Solveig’s Lied uit Peer Gynt

INLEIDING

za 30 jan, 19.40 u

Spiegelzaal, Het Concertgebouw

Theodore van Houten, spreker

Maud Nelissen, pianist / spreker

BRON: Persbericht Orkest.nl

 

Lees ook:Simone Young dirigeert Elgar en Grieg
Lees ook:Rory Macdonald vervangt Simone Young
Lees ook:Amsterdam Young Philharmonic zoekt orkestleden
Lees ook:Musici Nederlands Kamerorkest geven concert in Museum Van Loon
Lees ook:Bach in de Bajes met Nederlands Kamerorkest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>