Simone Young dirigeert Elgar en Grieg

Simone Young dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest CREDITS: Orkest.nl

“Vrouwen kunnen het proberen, maar het is echt anders. Ik zie ze hun best doen, zweten, hun gezicht betrekken, maar het wordt er alleen maar slechter van. Het is puur een biologische kwestie.” Dit zei de Finse pedagoog Jorma Panula over vrouwelijke dirigenten in 2014. Of hij het bij het rechte eind heeft, daarover valt te twisten, maar het is wel een feit dat er maar weinig écht wereldberoemde vrouwelijke maestro’s zijn. Eén daarvan is Simone Young. Op zaterdag 30 januari en dinsdag 2 februari dirigeert zij de Enigma Variations van Elgar en delen uit Peer Gynt van Grieg in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Simone Young (58) heeft een indrukwekkende track record opgebouwd. Ze was de eerste vrouw die in 1993 de Weense Staatsopera dirigeerde, was van 1998 tot 2002 chef-dirigent in het Noorse Bergen en trad voor een miljoenenpubliek op met het Sydney Symphony Orchestra tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2000. Maar echte indruk maakte ze de afgelopen tien jaar in Hamburg, waar ze algemeen directeur en artistiek manager was bij de Staatsopera van Hamburg én chef-dirigent van de Philharmoniker Hamburg. Ze boekte grote successen met klassiekers als Elektra, Salome en Die Meistersinger von Nürnberg, maar nam ook risico’s met de opera’s van Britten.

Tegenwoordig woont de Australische Young in Sussex in Engeland en reist ze vanuit daar de hele wereld over. Het afgelopen jaar dirigeerde ze de opera Lohengrin van Wagner in Zurich, werken van Brahms en Liszt bij het Cincinnati Symphony Orchestra en keerde ze na haar controversiële vertrek in 2003 terug naar de Opera House in Sydney. Na haar optreden met het Nederlands Philharmonisch Orkest, staan concerten in Berlijn, Wenen, München en Dresden op het programma.

De optredens met het Nederlands Philharmonisch Orkest in het Concertgebouw vinden plaats op zaterdag 30 januari en op dinsdag 2 februari, starttijd 20.15 uur. Sally Matthews zal optreden als sopraan. Gespeeld worden de volgende nummers:

DELIUS Five songs from the Norwegian

ELGAR Enigma Variations

GRIEG Suite nr. 1* en Solveig’s Lied uit Peer Gynt

Op dinsdag 2 februari worden alleen Morgenstemming en Zaal van de Bergkoning uit Suite nr. 1 gespeeld.

BRON: Persbericht Orkest.nl 

Lees ook:Rory Macdonald vervangt Simone Young
Lees ook:Ontrafel het mysterie van Elgar in Het Concertgebouw
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest bestaat 30 jaar
Lees ook:Chef-dirigent Marc Albrecht geeft masterclass
Lees ook:Januari is Mozart-maand bij het Nederlands Kamerorkest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>