Nederlands Kamerorkest speelt in het duister tijdens Nacht van de Nacht

Daan Roosegaarde CREDITS: Studio Roosegaarde

Het Nederlands Kamerorkest speelt tijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober in een donker Concertgebouw in Amsterdam. Ontwerper Daan Roosegaarde, ambassadeur van de Nacht van de Nacht, opent deze bijzondere avond met een optreden over licht, donker en zijn visie op de landschappen van de toekomst en doet hij symbolisch het licht uit in Het Concertgebouw.

Het Nederlands Kamerorkest onder leiding van chef-dirigent Marc Albrecht speelt deze avond werken van Arnold Schönberg, Richard Strauss en Igor Stravinsky, drie componisten uit de twintigste eeuw die hun tijd ver vooruit waren en als grote vernieuwers worden gezien in de klassieke muziek. Hun werk betekende een breuk met het verleden. Ontwerper Daan Roosegaarde is ambassadeur van de Nacht van de Nacht en kijkt – net als de componisten destijds – op een creatieve manier naar de toekomst: ’De manier waarop wij nu nog met licht omgaan is vrij bruut en lomp. Dat kan veel mooier en poëtischer. Dat spaart energie, voorkomt lichthinder en is beter voor de aarde’.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de elfde keer georganiseerd. Tijdens de Nacht op 24 oktober doven honderden bedrijven en gemeenten hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. Ook worden er in heel Nederland honderden evenementen in het donker georganiseerd, zoals wandelingen, fotoworkshops en diners in het donker.

De muziek Pierrot Lunaire van Schönberg uit 1912 sluit perfect aan bij de Nacht van de Nacht. De Weense componist schreef de suite op gedichten over de maanzieke Pierrot. Volgens Pierrot is de dag, met het zonlicht, van iedereen en kan hij ’s nachts zijn fantasie – over liefde en lust – de vrije loop laten gaan. Een melancholiek en ontroerend werk.

Op zaterdag 24 oktober om 20.15 uur start een en ander in Het Concertgebouw. Het Nederlands Kamerorkest bestaat dan uit Marc Albrecht, dirigent, Gordan Nikolić, viool en Claudia Barainsky, sprechgesang. Gespeeld worden STRAVINSKY - Concert in Es ‘Dumbarton Oaks’, R. STRAUSS - Suite ‘Der Bürger als Edelmann’, SCHÖNBERG - Pierrot Lunaire.

BRON: Persbericht Orkest.nl 

 

Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest opent tentoonstelling in Van Gogh
Lees ook:De Kerstconcerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest
Lees ook:Chef-dirigent Marc Albrecht geeft masterclass
Lees ook:Losse kaartverkoop 2015 – 2016 Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest start
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest pakt uit op Uitmarkt 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>