Almere aan de Donau tijdens Yakult Havenkomconcert

Het Havenkomconcert trekt duizenden bezoekers CREDITS; Havenkomconcert via Orkest.nl

Almere ligt op zaterdag 5 september 2015 voor heel eventjes aan de Oostenrijkse Donau. Op die avond speelt het Nederlands Kamerorkest onder leiding van dirigent Risto Joost tijdens het Yakult Havenkomconcert namelijk de operettes van de Weense componist Franz Lehár. In de hoofdrol schittert de jonge Nederlandse sopraan Laetitia Gerards, die samen met de Roemeense tenor Tiberius Simu de vocalen voor haar rekening neemt. Ze worden bijgestaan door het Toonkunstkoor. De regie is in handen van Laurence Dale en Gregor Bak is de presentator van de avond.

Het Yakult Havenkomconcert vindt in de buitenlucht plaats en is voor iedereen toegankelijk. Maar liefst 5.000 man publiek kan genieten van klassieke muziek. Het Havenkomconcert, dat dit jaar voor de vijftiende keer plaatsvindt, is daarmee een uniek evenement in Nederland. Het concert begint om 20.15 uur en de toegang is gratis. Het concert wordt live uitgezonden op een groot scherm op de kade van de Havenkom, zodat iedereen goed kan zien wat er op het podium gebeurt.

De Oostenrijks-Hongaarse componist Franz Lehár (1870-1948) staat voornamelijk bekend om zijn operettes. Een operette heeft veel weg van een opera, maar de onderwerpen zijn meestal een stuk luchtiger, en dat maakt ze uitermate geschikt voor het feestelijke Havenkomconcert. Het Nederlands Kamerorkest speelt tijdens het concert delen uit de operettes Die Lustige Witwe, Das Land des Lächelns, Der Zarewitsch en Paganini.

Sopraan Laetitia Gerards is de onbetwiste ster van de avond. Ze won in april 2013 de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours, de prestigieuze muziekwedstrijd voor jong talent. Sindsdien zit de carrière van de 22-jarige zangeres in de lift en treed ze regelmatig op in binnen- en buitenland. Hoogtepunten zijn haar rol van Maria in de West Side Story tijdens het 125-jarig jubileum van het Concertgebouw in december 2013 en de rol van Page in Verdi’s opera Rigoletto in het Concertgebouw in maart 2015. Het is overigens de tweede keer dat Gerards met het Nederlands Kamerorkest optreedt. In november 2013 gaven ze samen een uitverkocht concert in Paradiso. Gerards zong toen ook een stuk van Lehár (Meine Lippen, sie küssen so heiss) en daaruit bleek dat zij een natuurtalent is op het gebied van operettes.

Het Havenkomconcert is traditiegetrouw het hoogtepunt van het Rabobank Almere Haven Festival, dat dit jaar van 4 tot en met 6 september voor de vijftiende keer plaatsvindt in de Havenkom en het winkelcentrum van Almere Haven. Het festival duurt drie dagen en bestaat onder meer uit de Rabobank Havenkom Proeverij, het concert van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest op vrijdagavond, de kunstmarkt in het weekend, een vaartocht op het Gooimeer met botters en het Circus Corrosia met bijzondere straattheateracts. Als afsluiter is er op zondag een grote brocante- en antiekmarkt en vindt er een koffieconcert van vijftig gitaristen plaats.

Yakult is net als vorig jaar de hoofdsponsor van het Havenkomconcert. Yakult voelt zich sterk verbonden met klassieke muziek en is daarom ook al meer dan 20 jaar hoofdsponsor van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest. Almere City Marketing, de stichting ter promotie van de stad Almere, is samen met partners in de stad, organisator van het Rabobank Almere haven Festival. Vorig jaar trok het festival bijna 72.000 bezoekers, een recordaantal.

BRON: Persbericht Orkest.nl 

 

Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest bestaat 30 jaar
Lees ook:Livestream van concert Nederlands Kamerorkest in nieuwe metrohal
Lees ook:Musici Nederlands Kamerorkest geven concert in Museum Van Loon
Lees ook:Bach in de Bajes met Nederlands Kamerorkest
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest op Down the Rabbit Hole

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>