Nuno Coelho eerste assistent-dirigent bij Nederlands Philharmonisch Orkest

Nuno Coelho wordt de assistent van Marc Albrecht FOTO: Orkest.nl

De Portugese dirigent Nuno Coelho is vanaf komend seizoen assistent-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. De 26-jarige Coelho is de eerste in de geschiedenis van het orkest die deze functie gaat vervullen. Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest heeft talentontwikkeling altijd hoog in het vaandel staan en met de komst van de assistent-dirigent gaat een langgekoesterde wens in vervulling. De positie als assistent van onze chef-dirigent Marc Albrecht komt tot stand met financiële ondersteuning van Het Kersjes Fonds.

In totaal waren er ruim 160 aanmeldingen vanuit de hele wereld voor de functie van assistent-dirigent. Uit de inzendingen werden door een commissie acht kandidaten geselecteerd die 16 juni jl. in de NedPhO-Koepel in Amsterdam-Oost kwamen voordirigeren. De commissie bestond uit chef-dirigent Marc Albrecht, artistiek leider Irene Witmer en zeven musici uit het orkest, waaronder concertmeester Olga Martinova. Het niveau van alle kandidaten lag erg hoog, maar alle commissieleden waren unaniem over de kwaliteiten van Nuno Coelho. Hij blonk uit in zowel techniek als communicatie met het orkest. Opvallend is dat van de acht kandidaten er drie, waaronder Coelho, afkomstig waren van dezelfde dirigentenopleiding aan de Zürcher Hochschule der Künste in Zürich. De functie van assistent-dirigent geldt voor twee jaar.

De assistent-dirigent is aanwezig bij alle repetities en concerten van de concertprogramma’s die door onze chef-dirigent Marc Albrecht worden geleid. Daarnaast zal Coelho onder andere partituren voorbereiden en corrigeren, aanwezig zijn bij aanvoerdersrepetities, sectierepetities leiden op verzoek van de chef-dirigent en in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk een repetitie van de chef overnemen. Zo kan hij leren van onze chef-dirigent en hem tegelijkertijd assisteren. De assistent-dirigent krijgt ook een of meerdere eigen projecten toebedeeld, die Het Nederlands Philharmonisch Orkest al langer reserveerde voor jong talent. In het tweede jaar zal hij ook bij één van de zes opera’s assisteren die het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest spelen als vaste partner van De Nationale Opera.

Nuno Coelho (1989) volgde masterclasses van gerenommeerde dirigenten als Neeme Järvi, Gennady Rozhdestvensky, Bernard Haitink, Nicolás Pasquet, Peter Rundel en Esa-Pekka Salonen. Sinds 2014 is hij chef-dirigent en artistiek leider bij het Phoenix Chamber Orchestra in Brussel en dit jaar maakte hij zijn debuut als operadirigent met Verdi´s La Traviata bij de Nordböhmische Philharmonie Teplice. Nuno Coelho volgde van 2007 tot 2011 een bachelorstudie viool bij professor Brian Finlayson aan de Carinthian State Conservatory in Klagenfurt. Van 2012 tot 2014 deed hij een master viool bij Professor Yuzuko Horigome aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Tegenwoordig woont Coelho in Zürich, waar hij sinds 2014 een master orkestdirectie volgt bij professor Johannes Schlaefli aan de Zürcher Hochschule der Künste.

BRON: Persbericht Nederlands Philharmonisch Orkest

Lees ook:Chef-dirigent Marc Albrecht geeft masterclass
Lees ook:Masterclass met chef-dirigent Marc Albrecht
Lees ook:Koperblazers Nederlands Philharmonisch Orkest openen vernieuwd Oosterpark
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest bestaat 30 jaar
Lees ook:International Classical Music Award voor The Legend of the Invisible City of Kitezh

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>