Beroemde Toscaanse zilverkunst komt naar Broek in Waterland

Een van de prachtige juwelen van Raspini CREDITS: Raspini via Zilver.nl/Old Memories

De internationale tentoonstelling ‘Argenterie Fantastìk’ van de beroemde Italiaanse zilversmid Giovanni Raspini komt naar Nederland. De collectie van 51 fantasierijke, zilveren juwelen en andere kunstwerken met bijzondere diervormen is van 19 tot 27 november te zien bij antiquair en zilverwinkel Old Memories in Broek in Waterland. De ontwerpen van Raspini worden gezien als de haute couture van de zilveren sieraden en juwelen. Twee keer per jaar ontwerpt hij een nieuwe collectie, die reviews krijgt in bladen als Vogue, Vanity Fair, Glamour en Elle. Hij staat vooral bekend om zijn verrassende en creatieve ontwerpen, die in modeland Italië ongekend populair zijn.

Het levensverhaal van Raspini is nog bijzonderder. Van huis uit is hij architect en ontwerper van meubels en mode. Sinds 1972 maakt hij in zijn studio op een berg in Toscane sieraden. Hoewel zijn bedrijf inmiddels een jaaromzet van negen miljoen euro draait, vijftig werknemers telt en eigen winkels heeft in steden als Florence, Rome, Monaco en München, werkt Raspini nog steeds vanuit zijn huis in de heuvels van Arezzo. Hij is een eclectische ontwerper die verschillende stijlen combineert en onder meer gebruik maakt van de verlorenwasmethode, om kleine juwelen met een hoge maatnauwkeurigheid te ontwerpen.

Zijn eigenzinnige stijl hebben hem de bijnaam ‘het gekke genie’ opgeleverd. In 2012 besloot hij zijn meest bijzondere ontwerpen met dierenvormen te bundelen in de tentoonstelling ‘Argenterie Fantastìk’, die in oktober van dat jaar in Milaan in première ging. ,,Een expositie die je niet mag missen,” schreef Vogue na de opening. Daarna reisde de tentoonstelling door Italië en onlangs naar München. Vandaaruit komt hij naar Old Memories in Broek in Waterland. De expositie toont met dieren versierde juwelen zoals hangers met een blauwe papagaai of een kameleon. Maar ook huishoudelijke artefacten zoals een champagnekoeler met krokodillen of een leeuw, met wilde dieren versierde fotolijsten, tafelzilveren borden en schalen gelardeerd met krokodillen of varkens, een bierpul in de vorm van een doodshoofd, kandelaars als de Toren van Babel en een zilveren olifant als bestekhouder.

,,Voor ons is het heel bijzonder. We zijn de enige in Nederland waar deze tentoonstelling te zien is,” zegt Ursula Boonstra van Old Memories. ,,Raspini is heel klein begonnen en daarna heel groot geworden. Zijn ontwerpen zijn soms over de top, spannend, bijzonder, sexy en echt Italiaans. Boonstra startte de antiquair en zilverwinkel samen met Michel de Jonge in 1991. Behalve antiek zilver en museumcollecties verkoopt Old Memories collecties van moderne en hedendaagse ontwerpers. De zaak is ruim tien jaar dealer van Raspini. Boonstra: ,,Hij mailde ons dat hij de komst van de expositie zelf ook heel bijzonder vindt. ‘Toscane meets Broek in Waterland’, schreef hij. Ook vakantiegangers die naar Toscane zijn geweest zijn enthousiast als ze horen dat zijn collectie naar Nederland komt.”

BRON: Persbericht Perssupport.nl 

Lees ook:Zilveren Camera gaat naar Joost van den Broek
Lees ook:Paleismuseum in de Verboden Stad is beroofd
Lees ook:Een juweel van een verkoopexpositie
Lees ook:Zilveren Camera on tour
Lees ook:Gemeente Boxmeer koopt gestolen zilveren schaaltje terug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>