Eadweard Muybridge krijgt eigen Doodle

Regelmatig vervangt Google haar logo op de website om de verjaardag van een belangrijke kunstenaar, wetenschapper of andere persoon uit de geschiedenis te vieren. Tweede paasdag is daarbij een favoriete dag voor hen en dit jaar hebben ze ervoor gekozen om met een Doodle de 182e verjaardag van Eadweard J. Muybridge te vieren. Muybridge was de eerste fotograaf die een manier vond om de bewegingen van mensen en dieren vast te leggen door middel van fotosequenties.

Eadweard Muybridge, "Annie G" Galloping, 1887

De fotosequenties van Eadweard Muybridge waren een bron van inspiratie voor vele kunstenaars, die door het boek ‘Animal Locomotion’ (1887) ontdekten dat ze tot dat  moment bepaalde bewegingen altijd verkeerd hadden weergegeven. Een goed voorbeeld hiervan is Edgar Degas die als één van de eerste kunstenaars gebruik maakte van de kennis die hij dankzij Muybridge had opgedaan.

Edgar Degas, The-Jockey, ca 1887 (Philadelphia Museum of Art)

Kunstenaars die hebben erkend te zijn beïnvloed door de stop-motion fotografie van Eadweard MuyBridge zijn onder andere Marcel Duchamp, Giacomo Balla en Antonio Giulio Bragalglia, Mocht je meer willen weten over Eadwweard Muybridge dan kun je hier terecht.

Lees ook:Francis Bacon naast Cornelis van Haarlem
Lees ook:Rijksmuseum brengt ontwikkeling fotografie in beeld
Lees ook:Nederlanders goed vertegenwoordigd op LA Art Show
Lees ook:Turing Toekenning uitgereikt aan Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Kunst maken met ALS

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>